Garantia de participare la licitatii (BID BOND) este o asigurare prin care se asigură că participanții la o licitație își respectă angajamentele și că sunt serioși în privința ofertei lor. Aceasta are rolul de a proteja organizatorul licitației (de obicei, o autoritate publică sau o entitate privată) împotriva unor posibile abuzuri sau retrageri nejustificate ale ofertanților.
Caracteristici ale garanției de participare la licitatie
- Stabilirea valorii Garanției de participare la licitație: valoarea garanției nu poate depăşi 2% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică sau în cazul acordului-cadru din valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, fără a se lua în calcul valoarea pentru diverse şi neprevăzute, dacă este cazul;
- Formă: Poate fi constituită sub formă de:
– Poliță de asigurare
– Depozit bancar
– Scrisoare de garanție bancară
– Restituire: Garanția este returnată ofertanților care nu sunt selectați, iar în cazul câștigătorului, aceasta este transformată în garanția de bună execuție a contractului.
– Pierderea garanției: Dacă un ofertant câștigă licitația și refuză să semneze contractul sau nu respectă termenii conveniți, garanția poate fi confiscată.
Importanța garanției de participare la licitatie
- Seriozitate: Asigură că participanții sunt serioși în privința ofertelor lor.
- Prevenirea abuzurilor: Reduce riscul de retragere nejustificată din procesul de licitație.
- Stabilitate financiară: Oferă organizatorilor o formă de protecție financiară.
În concluzie, garanția de participare la licitatie este un element esențial în procesul de licitație, care contribuie la transparența și corectitudinea acestuia.
Daca doresti sa soliciti o oferta completeaza formularul din link si incarca documentele solicitate din partea de jos a paginii intr-un forder arhivat zip, rar, etc apoi incarca link-ul obtinut cu ajutorul wetransfer.com
După plasarea comenzii o să primesti pe e-mail, în cel mai scurt timp oferta sau ofertele și detaliile de plată.
Cadrul legal
Garanţia de participare la licitatie reprezintă un instrument aferent modului de prezentare a ofertei, care are drept scop protejarea autorităţii contractante faţă de riscul unui comportament necorespunzător al ofertantului pe toată perioada implicării sale în procedura de atribuire.
(Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ofertanţilor constituirea garanţiei de participare.
Fişa de date a achiziţiei trebuie să conţină următoarele informaţii privind constituirea garanţiei de participare:
a) valoarea, ce nu poate depăşi 2% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică sau în cazul acordului-cadru din valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, fără a se lua în calcul valoarea pentru diverse şi neprevăzute, dacă este cazul;
b) perioada de valabilitate care va fi cel puţin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei, astfel cum a fost solicitată prin documentaţia de atribuire.
Garanţia de participare la licitatie se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară ori de o societate de asigurări, care nu se află în situaţii speciale privind autorizarea ori supravegherea, în condiţiile legii.
Garanţia de participare trebuie să fie constituită în suma şi pentru perioada de valabilitate prevăzute în documentaţia de atribuire.
Garanţia trebuie să fie irevocabilă.
Instrumentul de garantare trebuie să prevadă că plata garanţiei de participare se va executa necondiţionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaraţiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate, şi se prezintă autorităţii contractante în original, cel mai târziu la data şi ora-limită de depunere a ofertelor.
Autoritatea contractantă nu are dreptul:
a) de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de către o anumită societate bancară ori societate de asigurări, nominalizată în mod expres în documentaţia de atribuire;
b) de a limita posibilitatea de prezentare a instrumentelor de garantare numai la cele care sunt emise de către societăţi bancare sau numai la cele care sunt emise de către societăţi de asigurări.
Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care valoarea garanţiei de participare este mai mică de 5.000 lei şi numai dacă în documentaţia de atribuire este prevăzută această posibilitate, garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autorităţii contractante a unei sume în numerar.
În orice situaţie, dovada constituirii garanţiei de participare trebuie să fie prezentată în original cel mai târziu la data şi ora-limită de depunere a ofertelor.
Autoritatea contractantă are obligaţia de a reţine garanţia de participare atunci când ofertantul se află în oricare dintre următoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, nu constituie garanţia de bună execuţie în termenul prevăzut la art. 39 alin. (3);
c) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, refuză să semneze contractul de achiziţie publică/acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.
În cazul încheierii unui acord-cadru, prevederile alin. (1) lit. b) nu sunt aplicabile.
Garanţia de participare la licitatie, constituită de ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, se restituie de către autoritatea contractantă în cel mult 3 zile lucrătoare de la data constituirii garanţiei de bună execuţie.
În cazul unei proceduri de atribuire a unui acord-cadru, precum şi în cazul atribuirii unui contract pentru care nu este obligatorie constituirea garanţiei de bună execuţie, garanţia de participare constituită de ofertantul a cărei ofertă a fost stabilită câştigătoare se restituie de către autoritatea contractantă în cel mult 3 zile lucrătoare de la data semnării acordului- cadru/contractului.
Garanţia de participare la licitatie , constituită de ofertanţii a căror ofertă nu a fost stabilită câştigătoare, se restituie de către autoritatea contractantă după semnarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru cu ofertantul/ofertanţii ale cărui/căror oferte au fost desemnate câştigătoare, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziţie publică/acordului-cadru cu ofertantul declarat câştigător.
În cazul în care autoritatea contractantă se află, conform prevederilor art. 212 alin. (1) sau art. 213 din Lege, în situaţia de a anula procedura de atribuire, garanţia de participare se restituie după data expirării termenului de depunere a unei contestaţii cu privire la această decizie, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la această dată.
După primirea comunicării prevăzute la art. 215 din Lege, ofertanţii ale căror oferte au fost declarate necâştigătoare au dreptul de a obţine eliberarea garanţiei de participare înainte de expirarea perioadei prevăzute la alin. (3), dacă transmit autorităţii contractante o solicitare în acest sens. Autoritatea contractantă are obligaţia de a restitui garanţia de participare în cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea unei solicitări în acest sens.
Avantaje – Garantia de participare la licitatii
Avantajele Asigurarii de Garantie pentru participarea la licitatie sunt:
- facilitarea participarii la licitaţiile publice;
- deblocarea sumelor constituite ca garanţie de participare;
- neafectarea capitalului de lucru, prin neconstituire de cash colateral;
- timp redus de emitere a garanţiei, faţa de procedurile bancare;
- costuri reduse;
Riscurile Asigurate
Riscul asigurat il reprezinta îndeplinirea obligaţiilor decurgand din oferta de participare la licitaţie, astfel:
- isi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
- oferta sa fiind stabilită câstigătoare, nu constituie garantia de buna executie înperioada de valabilitate a ofertei si, oricum, nu mai târziu de 5 zile de la semnarea contractului;
- oferta sa fiind stabilită câstigătoare, refuza sa semneze contractul de achizitie publica/acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.
Contractul de asigurare se incheie pe perioada de valabilitate a ofertei acesta putandu-se prelungi in schimbul plaţii de catre Asigurat a unei prime de asigurare calculata pentru perioada de valabilitate prelungita.
Perioada maxima de Asigurare este de 6 de luni.
Daca doresti sa soliciti o oferta completeaza formularul din link si incarca documentele solicitate intr-un forder arhivat zip, rar, etc apoi incarca link-ul obtinut cu ajutorul wetransfer.com
După plasarea comenzii o să primesti pe e-mail, în cel mai scurt timp oferta sau ofertele și detaliile de plată.
Documente necesare pentru obținerea unei oferte sunt :
- Certificatul de inregistrare (copie);
- Ultimele doua bilanţuri depuse la Administratia Financiara şi ultima balanţa incheiata. Bilantul transmis spre analiza va fi format PDF inteligent, adica PDF-ul (incluzand atasamentul XML) care se transmite catre ANAF la depunerea datelor:
- Fişa de date a achiziţiei in baza careia se solicita garanţia;
- Anuntul de participare;
- Acordul de asociere (daca participa mai multe firme).