Constatarea amiabila conditii si pasi de urmat

Constatarea amiabilă este procedura cea mai simplă și convenabilă prin care îți poți evalua pagubele mașinii, în cazul unui accident minor. Descoperă mai jos, care sunt condițiile și ce pași ai de urmat.

În ce condiții se poate realiza constatarea amiabilă

Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

  • din accident au rezultat numai pagube materiale;
  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
  • există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Așadar, dacă ai fost implicat într-un accident rutier minor, poți ajunge la o înțelegere amiabilă cu celălalt șofer. Partea păgubita va trebui sa isi facă o programare online sau telefonic la societatea unde vinovatul are polita de asigurare RCA. Afla numărul de telefon la care trebuie sa anunți dauna aici Apoi, va trebui să vă prezentați împreună la firma de asigurări a conducătorului auto vinovat și să depuneți actele necesare. Dauna trebuie declarată în trei zile lucrătoare. Asiguratorul va constata daunele și va propune soluțiile pentru reparație.

Constatare amiabilă auto – acte necesare

Pentru ca lucrurile să meargă repede la asigurator, iar daunele să poată fi constatate, va fi nevoie de prezentarea unei serii de documente.

 Actele necesare pentru constatarea amiabilă sunt:

  • Cartea de identitate (buletin) – copie;
  • Certificatul de înmatriculare auto (talon) – copie;
  • Permisul de conducere (copie);
  • Polița RCA sau CASCO (copie);
  • Împuternicire în original, în cazul dosarelor de daună unde proprietarii sunt persoane juridice.

Cel mai important rămâne formularul de constatare amiabilă, care trebuie completat de șoferii implicați în accident.

Formular constatare amiabilă – cum îl completezi

De regulă, companiile de asigurări le dau șoferilor și formulare de constatare amiabilă, în momentul în care emit polițele de asigurare. Formularul de constatare amiabilă pe 2022 se poate obține și după producerea accidentului de la asigurator. Formatul său este standard.

Acest document tipizat are valoare juridică și conține două pagini autocopiative, împărțite în trei coloane: VEHICUL A, ÎMPREJURĂRI și VEHICUL B. Șoferul vinovat va completa în secțiunea VEHICUL A, iar cel păgubit, în secțiunea VEHICUL B. Acestea conțin informații despre datele de identificare ale conducătorilor auto, dar și referitoare la polița de asigurare. În secțiunea ÎMPREJURĂRI, trebuie consemnat ceea ce s-a întâmplat și cum s-a produs accidentul.

În partea de jos a formularului, există un chenar obligatoriu, în care trebuie să apară schița accidentului. Oricare dintre șoferi poate completa această secțiune. Tot în partea de jos, fiecare dintre cele două persoane implicate în accident trebuie să semneze. La final, fiecare va păstra una dintre paginile autocopiative, ambele având rol de original.

Valabilitate constatare amiabilă

Este indicat ca toate documentele să fie depuse în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului. Cu amiabila completată, asiguratorul care va constata pagubele va întocmi dosarul de pagube (care cuprinde defecțiunile constatate). Pe fișă va scrie dacă piesele avariate trebuie înlocuite sau reparate. În cazul în care mecanicii din service-ul care va realiza reparațiile observă și alte defecțiuni, se va întocmi un alt proces-verbal de reconstatare, iar după avizarea acestuia, plata către service se va face în cel mult 10 zile.

Constatarea amiabilă – cazuri speciale

Există și situații în care șoferii implicați într-un accident nu ajung la o înțelegere amiabilă. Cu toate că este indicat să își păstreze calmul, unii dintre ei devin recalcitranți. Accidentele în care conducătorii auto încep să se certe și cele în care sunt implicate mașini parcate sau mașini înmatriculate în alte țări reprezintă cazuri speciale.

Refuz constatare amiabilă

Dacă șoferii nu ajung la un consens, amândoi vor trebui să se prezinte la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul. În astfel de situații, este indicat să existe și fotografii de la locul accidentului, imagini video surprinse de camera de bord sau martori care să poată fi contactați. Agenții de circulație vor încheia un proces-verbal, vor stabili vinovatul și vor elibera autorizația de reparație. Șoferul vinovat îi va oferi o copie după asigurare celuilalt.

Există și situații în care unul dintre șoferi fuge de la locul accidentului. Pentru a putea fi identificat, este nevoie ca celălalt conducător auto să-și noteze marca mașinii și numărul de înmatriculare, dacă este posibil, apoi să se prezinte la secția de Poliție pe raza căreia a avut loc accidentul.

Mașină lovită în parcare

Constatarea amiabilă auto se poate face și în cazul mașinilor lovite în parcare. Șoferul vinovat va trebui să-l anunțe pe cel păgubit. În cazul în care nu va face acest lucru, păgubitul va trebui să se adreseze poliției.

Accident produs cu o mașină înmatriculată în altă țară

În cazul în care una dintre mașinile implicate în accident este înmatriculată sau asigurată în altă țară, șoferii trebuie să se adreseze Biroului Asiguratorilor Auto din România. Este autoritatea care poate identifica dacă firma de asigurări din străinătate are parteneriate sau corespondenți pe teritoriul țării, iar cazul va fi preluat. În astfel de situații, cel mai indicat este ca șoferii să meargă la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul.

Unul dintre șoferi nu are asigurarea valabilă

Din păcate, în această situație, constatarea amiabilă nu se poate încheia. Autovehiculele fără asigurare obligatorie nu au dreptul de a circula pe drumurile publice și, prin urmare, accidentul poate fi soluționat doar de către organele abilitate.

Amiabila transilvania broker sibiu Amiabila transilvania broker sibiu Amiabila transilvania broker sibiu

    Vreau sa fiu contactat:

    Programeaza-te Online

    Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

      Programeaza-te Online