Asigurarea de Răspundere a Reparatorului de Nave (Shiprepairer’s Liability) este o asigurare facultativă de răspundere civilă a companiilor / șantierelor care execută operațiuni de reparații ale navelor, pentru daunele cauzate din culpă clienților şi terților.
Riscuri asigurate:
Asiguratorul despăgubește asiguratul pentru toate sumele pe care acesta va trebui să le plătească drept răspundere civilă, ca societate care execută operațiuni de reparare a navelor, pentru:
- pierderea sau deteriorarea oricărei nave sau ambarcațiuni care se află în grija, custodia sau controlul asiguratului (reparatorului), cu scopul de a fi supusă unor lucrări, inclusiv mutarea sau transportarea în limitele portului în raza căruia se desfășoară lucrările, inclusiv traseele de test, dar în limita a 100 de mile de portul respectiv.
- pierderea sau deteriorarea oricărei nave sau ambarcațiuni la care asiguratul lucrează, cu excepția navelor și ambarcațiunilor la apă, în alte scopuri decât în trasee de test.
- pierderea sau deteriorarea încărcăturii sau a altor lucruri care se află pe respectiva navă sau ambarcațiune sau care sunt descărcate din navele sau ambarcațiunile menționate la punctele (1) sau (2) de mai sus.
- pierderea sau deteriorarea dispozitivelor sau echipamentelor oricărei nave sau ambarcațiuni, în timp ce respectivele dispozitive sau echipamente sunt scoase de pe nave sau ambarcațiuni, aflandu-se în grija, custodia sau controlul asiguratului, cu scopul de a executa lucrări asupra acestora.
- îndepărtarea unei epave.
- pierderea sau deteriorarea proprietăților terților, care apare în timpul sau din cauza reparațiilor executate de asigurat în cazul în care răspunderea apare din cauza neglijenței asiguratului, a angajaților, agenților sau subcontractanților săi, pe durata asigurării.
Riscuri suplimentare ce pot fii preluate in asigurare:
- Clauza privind acoperirea riscurilor de reparaţii provenind din lucrările cu flacără
Respectarea în totalitate a fiecărei măsuri de precauţie stabilite mai jos, de fiecare dată când Asiguratul sau subcontractorii care efectuează lucrări pentru Asigurat se angajează în efectuarea Lucrului cu Focul, în alte incinte decât cele aflate în proprietatea, închiriate sau cesionate Asiguratului, va reprezenta o Condiţie precedentă oricărei răspunderi a Societăţii.
Lucrul cu Focul va include dar nu va fi limitat la utilizarea echipamentelor de tăiere, ardere sau sudură cu gaz şi cu arc electric, lămpi de lipit şi de sudură, echipamente de şlefuire şi recipiente de încălzire a bitumului şi a componentelor bituminoase.
Zona de Lucru cu Foc se va referi la o zonă cu raza de 10 metri atât în plan vertical cât şi orizontal în care se efectuează Lucrul cu Focul, care implică orice fel de utilizare a echipamentelor de tăiere, ardere sau sudură cu gaz sau cu arc electric.
În ceea ce priveşte alte tipuri de Lucru cu Foc, Zona de Lucru cu Foc se referă la o zonă cu raza de 3 metri atât în plan vertical cât şi orizontal în care se efectuează astfel de lucrări.
1. Măsuri de precauţie aplicabile tuturor tipurilor de Lucru cu Foc în afara incintelor aflate în proprietatea, închiriate sau cesionate Asiguratului:
Înainte de începerea Lucrului cu Foc, ocupantul incintei trebuie să fie informat despre măsurile de siguranţă şi precauţie propuse şi i se va solicita autorizarea pentru continuarea lucrului şi de asemenea se va completa Permisul de Lucru cu Focul, fie sub forma celui din Anexa A, fie într-o formă asemănătoare furnizată de ocupant, cu condiţia ca această completare a Permisului de Lucru cu Focul să nu se modifice şi nici să nu renunţe la vreo obligaţie sau condiţie precedentă conţinute în prezenta.
2. Zona de Lucru cu Foc va fi curăţată de materiale sau lichide combustibile sau inflamabile aflate la vedere sau neacoperite sau, dacă aceste materiale sau lichide combustibile nu pot fi îndepărtate acestea vor fi protejate cu un înveliş rezistent la flacără, iar podeaua, pereţii, tavanul, acoperişul, conductele şi compartimentele construite din materiale combustibile vor fi la rândul lor protejate cu ajutorul unor învelişuri rezistente la flacără.
Breşele din podea, pereţi, tavan, acoperiş sau conducte din cadrul Zonei de Lucru cu Foc vor fi închise, acoperite, etanşate sau făcute impenetrabile pentru circulaţia aerului.
3. Înainte de a acţiona cu foc/căldură asupra metalelor sau altor materiale conductoare care sunt incorporate sau care pot proiecta prin pereţi, compartimente, cavităţi, tavane sau podele, acoperişuri sau conducte, se va efectua o inspecţie prin care se va asigura că nu există materiale combustibile în vecinătatea unor astfel de metale sau materiale conductoare, care se pot aprinde fie prin flacără directă fie propagată.
4. Nu se va efectua Lucru cu Foc:
– în medii potenţial explozive datorită prezenţei vaporilor sau prafului sau,
– în zone în care fluidele inflamabile şi/sau materialele inflamabile nu sunt total închise sau unde procesele care includ utilizarea acestora nu sunt oprite sau,
– pe metale sau alte materiale conductoare aflate în contact cu pereţi, compartimente, cavităţi, tavane, podele, acoperişuri sau conducte combustibile, dacă sunt suficient de aproape încât să ducă la combustie prin flacără directă sau propagată.
5. Pe durata Lucrului cu Foc şi pe durata inspecţiei efectuate după terminarea lucrării, la care face referire punctul zona de risc va fi dotată cu un extinctor cu capacitate adecvată pentru utilizare imediată.
6. Toate persoanele angajate în Lucru cu Foc vor cunoaşte amplasamentul echipamentelor de stingere a incendiilor. În cazul în care Lucrul cu Foc implică echipamente de tăiere, ardere sau sudură cu gaz sau arc electric se va desemna un Angajat al Asiguratului sau al ocupantului incintei, ca responsabil pentru prevenirea incendiilor/ pompier de serviciu şi care va fi prezent de fiecare dată când se efectuează Lucrul cu Foc.
7. Asiguratul trebuie să se asigure că toate verificările în scopul prevenirii incendiilor sunt valabile pe toată durata Lucrului cu Foc. Astfel de verificări vor include dar nu vor fi limitate la închiderea uşilor antifoc, la menţinerea în stare de funcţionare a sistemelor de sprinklere şi la menţinerea ventilaţiei astfel încât să se evite formarea unui mediu exploziv.
8. Asiguratul trebuie să se asigure că se va efectua o inspecţie aprofundată în şi pe lângă Zona de Lucru cu Foc, inclusiv a pereţilor din spate, compartimentelor, tavanelor, acoperişurilor sau podelelor, pe toată durata operaţiunilor. Aceeaşi examinare va fi efectuată în mod continuu pentru minim 60 de minute după terminarea oricărui Lucru cu Foc, înainte ca Zona de Lucru cu Foc să poată fi lăsată nesupravegheată de către Asigurat.
9. Echipamentul de Lucru cu Foc nu va fi lăsat nesupravegheat atunci când este aprins sau în caz de flacără deschisă.
10. Lămpile de lipit sau de sudură vor fi alimentate doar în spaţiu deschis.
11. Recipientele de încălzire a bitumului şi a componentelor bituminoase vor fi utilizate doar în spaţii deschise şi vor fi supravegheate pe toată durata încălzirii acestora.
Fără a aduce atingere aplicabilităţii generale a celor menţionate anterior, Asiguratul va lua toate măsurile rezonabile de prevenire a accidentelor şi va acţiona în conformitate cu toate practicile de lucru în siguranţă general acceptate şi cu toate obligaţiile şi regulamentele aplicabile, prevăzute de lege.
- Clauza pentru vatamari corporale si deces
Prezenta clauza de asigurare se extinde pentru a acoperi răspunderea individuală a asiguratului în caz de deces sau rănire, care apare în cursul şi sunt cauzate de operaţiunile de reparare a navei pe care le întreprinde asiguratul, dar în nici un caz prezenta clauză nu va acoperi orice cerere de despăgubire care apare, în mod direct sau indirect, în legătură cu despăgubirea lucrătorilor sau actele de răspundere a angajaţilor sau alte răspunderi, conform legislaţiei statutare sau comune în ceea ce priveşte pierderea vieţii, rănirea sau îmbolnăvirea oricărui lucrător sau altă persoană angajată în orice calitate de către asigurat, agenţii sau subcontractanţii săi, când respectiva pierdere a vieţii, rănire sau îmbolnăvire apare în timpul angajării respectivului lucrător sau a altei persoane.
Prezenta clauză nu va acoperi răspunderea cauzată, în mod direct sau indirect, de folosirea azbestului.
- Clauza pentru acoperirea altor lucrări
Conform notificării prealabile şi a acordului Asiguratorilor, prezenta asigurare va fi extinsă pentru a acoperi operaţiunile de reparare care nu cad sub incidenţa operaţiunilor de reparare executate de Asigurat. Obligaţiile totale de plată pentru aceste operaţiuni vor fi declarate Asiguratorilor
- Clauza transportul personalului angajat către alte şantiere, nave sau platforme
Acoperirea conferită de prezenta asigurare va fi extinsă când oricare dintre lucrători angajaţi sau care lucrează pentru Asigurat, care se află la bordul navei şi/sau platformei petroliere marine sau care se află în orice port, cu scopul de a efectua reparaţii şi/sau alte lucrări încredinţate Asiguratului, chiar dacă respectivele persoane sunt membri ai echipajului navei.
- Clauza privind reţinerii navei în şantier
Prezenta asigurare se poate extinde pentru a acoperi răspunderea legală a Asiguratului pentru arestarea unei nave sau ambarcaţiuni, în urma pierderii sau deteriorării respectivei nave sau ambarcaţiuni, care generează o cerere de despăgubire, care face obiectul despăgubirii, conform clauzei, însă această extensie nu va acoperi răspunderea legală pentru arestarea asumată prin contract sau în alt mod pentru a extinde răspunderea impusă Asiguratului prin lege, în absenţa contractului.
Documente necesare ofertarii
Pentru a va prezenta o oferta avem nevoie de Cererea Chestionar completata. Cererea se trimite la adresa sibiu@transilvaniabroker.ro