Pasi de urmat cand iti vinzi masina

 

Vine un moment in viata fiecaruia cand dorim sa ne vindem masina personala catre un potential cumparator. De multe ori nu stim cu exactitate care sunt pasii de urmat, drept pentru care ne-am gandit sa aducem mai multa claritate astfel incat sa evitam eventualele probleme ce ar putea aparea dupa vanzarea autovehiculului nostru!

Ingrijorarea cea mai mare dupa ce vindem auto personal este aceea ca noul cumparator ar putea produce un accident si ar putea oferi RCA-ul meu, iar eu, vanzatorul de buna credinta, voi fi afectat de acest lucru deoarece imi va creste pretul tuturor asigurarilor mele actuale si viitoare fara ca macar sa am vreo vina!

O alta ingrijorare este ca noul proprietar nu isi trece masina pe nume sau iar eventualele amenzi si impozitul auto cad tot in seama vechiului proprietar.

CE TREBUIE SA FACEM PENTRU A EVITA ACESTE NEPLACERI?

  1. Intocmim contract de vanzare cumparare in 5 exemplare, contract ce va fi semnat de vanzator si de cumparator. Vanzatorul merge la primarie si vizeaza cele 5 exemplare prin stampila, ocazie cu care auto va fi radiat din evidenta primariei si implicit va fi scos din evidentele vanzatorului pentru a nu mai plati impozit. Din cele 5 exemplare ale contractului de vanzare – cumparare, vanzatorul va retine un exemplar original, un alt exemplar original va fi retinut de primarie iar celelalte 3 exemplare se vor inmana noului proprietar.
  2. Vanzatorul va scrie OBLIGATORIU pe spatele talonului auto mentiunea “instrainat catre …. (numele cumparatorului)”, scriem data si semnam, vanzatorul va retine o copie xerox sau o poza a talonului dupa ce a facut mentiunea de mai sus! Pastrati aceasta dovada caci este foarte posibil sa ai nevoie de ea pe viitor.
  3. Nu oferi polita RCA noului cumparator! Mergeti impreuna la un birou de asigurari sa va asigurati ca noul cumparator isi va cumpara un RCA pe numele lui “in vederea inmatricularii”. Daca acest lcuru nu e posibil, poti sa ii oferi o copie a RCA-ului tau pe care vei scrie “AUTO INSTRAINAT LA DATA…”.
  4. Pastreaza copii de la talon auto, CIV si CI cumparator. Iti vor fi necesare.
  5. Recupereaza-ti banii pe RCA-ul masinii vandute pentru perioada ramasa intre ziua vanzarii si ultima zi de valabilitate a asigurarii RCA. Mergi la asigurator sau la broker cu RCA-ul in original, chitanta, contractul de vanzare-cumparare, Extras de cont bancar pentru Codul  IBAN, completezi o cerere de restituire a primei de asigurare! In 30 de zile veti avea banii in cont!
  6. Dupa 30 de zile de la data vanzarii auto, este recomandat sa te prezinti la DRPCIV (inmatriculari) cu toate documentele mentionate la punctul 5 pentru ca cei de la politie sa faca modificari in baza de date cu privire la noul proprietar!

DE CE TREBUIE SA FACI TOATE CELE DE MAI SUS?

  • In primul rand pentru ca asa este legal sa procedezi.
  • Deoarece recuperezi banii pe RCA-ul tau pentru perioada ramasa neutilizata.
  • Eviti amenzile de rovinieta sau parcari ilegale, amenzi ce pot veni in continuare pe numele tau daca noul cumparator omite/intarzie sau nu inmatriculeaza auto pe numele sau.
  • Nu vei fi afectat in cazul in care noul cumparator va produce un accident, nu se va inregistra dauna pe numele tau.

ATENTIE! – Iti va creste pretul asigurarii RCA pentru toate masinile inscrise pe numele tau deoarece va fi afectat sistemul BIM aferent CNP-ului tau! Nu te supune acestui risc!

Iti expira polita RCA?

Calculeaza, Compara si Comanda online polita care ti se potriveste! Comanda acum!
Primesti polita pe e-mail in format electronic, imediat!

Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ne contactezi!



Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

    Programeaza-te Online
    Translate »