- 27 mai 2021
- Posted by: Transilvania Broker
- Category: Asigurari
Te-ai hotarat sa inchei o polita facultativa de asigurare a locuintei? Felicitari! Acest tip de polita iti ofera acoperire pentru numeroase calamitati si evenimente neprevazute.
Ne-am dat seama cu totii cat de importante sunt caminele noastre in ultimul an, cand am petrecut foarte mult timp in ele. Mai mult, pentru majoritatea romanilor, casele sunt cea mai mare investitie. Cu alte cuvinte, in casele noastre se afla cea mai mare parte a banilor nostri.
Ca atare, e important sa le protejam. Insa multi dintre noi facem greseli costisitoare atunci cand incheiem o polita de asigurare facultativa a locuintei. Iata cum poti sa eviti cele mai mari astfel de greseli.
Nu asiguri locuinta la valoarea corecta
Inainte de a incheia polita de asigurare, verifica valoarea de piata a locuintei tale. Daca ai achizitionat-o cu ceva timp in urma, aceasta s-a schimbat cu siguranta. Pentru a iti calcula valoarea de piata a locuintei iti prezentam cativa factori care pot influența prețul unei proprietăți. In general, in functie de factorii de mai jos pretul pe mp construit poate varia intre 600 – 1400 euro.
Principalii factori care pot influența prețul unei proprietăți sunt:
- Zona în care se află proprietatea – casele sau apartamente situate la periferia orașului sunt, de cele mai multe ori, mai ieftine față de cele aflate în zona centrală sau ultracentrală.
Să luăm un exemplu concret. Un apartament cu 2 camere din București se vindea la finele anului 2019 cu 894 de euro/mp în Ghencea, unul în cartierul Rahova cu 916 euro/mp, iar unul în zona Berceni cu 1.013 euro/mp.
În Cluj-Napoca, un apartament cu 2 camere pozițional central/ultracentral se vindea la un preț de 1.687 de euro/mp în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce o locuință similară, aflată la periferie, în zona Florești, putea fi achiziționată cu doar 833 de euro/mp.
În Timișoara, un apartament cu 2 camere se vindea cu 1.415 euro/mp dacă se afla în zona ultracentrală a orașului, prețul scăzând la 1.090 de euro/mp dacă era amplasat în zona Sagului – Dâmbovița-Iosefin-Steaua.
Desigur, prestigiul cartierului în care se află locuința, dar și mijloacele de transport aflate la dispoziție și vecinătățile acesteia trebuie luate și ele în considerare atunci când stabilești valoarea proprietății.
- Vechimea imobilului – locuințele aflate în clădiri vechi se vând, de obicei, cu prețuri mai mici față de cele aflate în clădiri noi.
- Tipul de compartimentare – locuințele decomandate sunt preferate de către cumpărători și se vând, de cele mai multe ori, cu un preț ușor mai ridicat față de cele nedecomandate.
- Îmbunătățirile de care dispune locuința – gresie, faianță, geamuri termopan, centrală termică, încălzire prin pardoseală, etc.
- Numărul băilor și al balcoanelor/teraselor – un apartament cu 3 camere care dispune de două băi va fi mai atractiv pentru potențialii cumpărători și se va vinde mai scump față de unul cu o singură baie pentru că oferă un confort sporit.
- Mobilierul și dotările – dacă mobilierul este demodat, iar aparatura electronică și electrocasnică este veche, atunci cumpărătorii vor încerca, în multe cazuri, să renunțe la toate acestea și să negocieze o ieftinire a prețului.
- Suprafața curții și anexele – în cazul caselor.
E important ca, in cazul in care evenimentul asigurat se petrece, despagubirea oferita de asigurator sa-ti ofere posibilitatea de a achizitiona o noua locuinta sau de a reconstrui. De aceea trebuie sa fii mereu la curent cu preturile actuale. Acest lucru este valabil si daca innoiesti o polita de asigurare a locuintei incheiata acum un an.
Nu asiguri bunurile din interiorul locuintei
Polita de asigurare facultativa a locuintei nu se refera doar la constructie, ci si la bunurile din interiorul ei. In cazul unei calamitati naturale, acestea pot fi distruse complet. In cazul unui jaf, ele pot disparea.
Inainte de a incheia polita de asigurare, fa un inventar al lucrurilor de valoare din casa ta:
- Aparate electronice si electrocasnice
- Bijuterii si ceasuri
- Obiecte de arta
- Mobilier
- Orice alte obiecte de valoare.
Alegi polita de asigurare exclusiv pe baza pretului
Stim, un pret mic este mereu atragator. Insa asta nu inseamna ca este si o afacere buna.
Cele mai ieftine polite de asigurare a locuintei nu acopera toate riscurile de care ai nevoie. Astfel, desi te bucuri de pretul redus, poti ajunge in situatia in care nu vei primi nicio despagubire in urma unei calamitati naturale sau a unui alt eveniment.
Discuta cu brokerul tau de asigurari despre riscurile cele mai semnificative in functie de tipul de locuinta si zona in care se afla (de exemplu, daca se afla intr-o zona seismica sau nu) si ia decizia in functie de acoperire, nu doar de pret.
Lipsa de comunicare cu asiguratorul sau cu brokerul
Ai facut imbunatatiri in casa ta? Ai mai adaugat o camera sau un garaj? Toate acestea cresc valoarea de vanzare a casei, astfel ca trebuie comunicate asiguratorului cat mai repede.
Chiar daca nu modifici polita inainte de expirarea ei, este important sa o faci atunci cand o reinnoiesti. Din nou, polita ta de asigurare trebuie sa reflecte situatia si valoarea actuala a casei tale.
Nu stii cum sa alegi cea mai buna polita de asigurare facultativa a locuintei? Te intelegem! Exista numeroase oferte pe piata si uneori limbajul contractual este greu de inteles. Suntem aici sa te ajutam – solicita o oferta de la Transilvania Broker Sibiu . Lucram cu peste 20 de companii de asigurari pentru ca tu sa ai mereu acces la ofertele potrivite nevoilor tale.