Asigurarea Carte Verde isi schimba culoarea incepand cu 01.07.2020

Incepand cu data de 1 iulie 2020, asiguratorii care au dreptul sa vanda asigurari RCA pe teritoriul Romaniei (membre ale BAAR) vor tipari polita de asigurare Carte Verde, indiferent daca se elibereaza cu Contractul de asigurare RCA sau in mod separat, pe hartie de culoare alba in loc de culoare verde, asa cum este tiparita in prezent.
Decizia de schimbare a culorii este conforma cu reglementarile care guverneaza Sistemul Carte Verde si nu-i afecteaza in niciun fel pe detinatorii acestora.

Valabilitatea politelor de asigurare Carte Verde emise de asiguratorii romani inainte de aceasta data pe hartie de culoare verde se va mentine pana la expirarea perioadei de valabilitate a asigurarii, mentionata in politele respective.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) spune ca a informat despre noua culoare a politei Carte Verde urmatoarele autoritati nationale: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Politia de Frontiera si Politia Rutiera.

BAAR a trasmis cateva recomandari importante pentru detinatorii de vehicule care doresc sa circule cu masina in strainatate, astfel:
– BAAR recomanda ca in cazul calatoriei in statele membre ale sistemului Carte Verde asiguratii sa aiba asupra lor asigurarea tiparita pe suport de hartie, pentru a putea fi prezentata autoritatilor cu atributii de control.
– o alta recomandare a Biroului este aceea ca, inainte de deplasarea in strainatate, detinatorii de vehicule sa verifice ca asigurarea Carte Verde sa fie valabila in toate tarile traversate/vizitate si pentru toata durata deplasarii.

Ce este si cum se utilizeaza polita de asigurare Carte Verde

Potrivit unui Ghid al ASF, documentul Carte Verde reprezinta un certificat international de asigurare in baza caruia, proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat, este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

Ce trebuie sa stii cand circuli cu vehiculul in strainatate:

– Documentul Carte Verde are un format distinct, de culoare verde (n.a de la 1 iulie 2020 va avea culoare alba), aceasta identificare fiind utilizata in toate statele membre ale Spatiului Economic European.
– Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale caror simboluri nu sunt barate/taiate cu ”X” pe formularul documentului.
– In cazul in care aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. Unele societati de asigurare ofera acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l elibereaza odata cu asigurarea RCA si pentru alte state, desi nu sunt obligate sa faca acest lucru.
– Atunci cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) si chiar si in cazul in care doriti doar sa tranzitati o astfel de tara, verificati in prealabil ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA.
– Daca simbolul tarii care va interesaza este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta fata de asigurarea RCA pe care o detineti, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. In caz contrar, la granita acelei tari va trebui sa cumparati o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara.
– Daca nu detineti o asigurare valabila atunci cand circulati cu vehiculul pe teritoriul unui alt stat, riscati sa fiti sanctionat conform legii din statul respectiv, iar in cazul in care produceti un accident veti fi obligat sa suportati contravaloarea pagubelor produse.

Iti expira polita RCA?

Calculeaza, Compara si Comanda online polita care ti se potriveste! Comanda acum!
Primesti polita pe e-mail in format electronic, imediat!

 Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

    Programeaza-te Online
    Translate »