GHIDUL ASIGURARILOR DE SANATATE

Cum funcţionează o asigurare de sănătate?

 Tu sau angajatorul tău (dacă ai o asigurare de sănătate încheiată de compania la care esti angajat) plătești/ plătește, lunar, trimestrial sau anual, o sumă de bani către compania de asigurare. În schimb, aceasta va acoperi costurile generate de serviciile medicale necesare restabilirii stării de sănătate de dinaintea apariţiei riscului asigurat (îmbolnăvire sau accident), conform celor menţionate în contractul de asigurare (exemple de servicii medicale: prevenţie, diagnosticare, tratament, spitalizare, intervenţii chirurgicale), în limita sumei asigurate stabilite în contract.

Majoritatea poliţelor oferă decontare directă între asigurător și furnizorii de servicii medicale cu acoperire națională (clinici, spitale, cabinete): adică serviciile medicale pe care le accesezi prin asigurarea de sănătate sunt plătite direct de asigurătorul tău. Desigur, costurile cu serviciile medicale îţi pot fi plătite şi ţie, ca asigurat, şi în sistem ramburs, în funcție de contract.

Ce acoperă o asigurare de sănătate?

Polițele diferă de la o companie de asigurări, la alta, dar, în linii generale, o asigurare de sănătate acoperă costurile generate de următoarele tipuri de servicii medicale:

 • Servicii medicale de prevenţie
 • Spitalizare şi tratament
 • Intervenţii chirurgicale
 • Servicii medicale în ambulatoriu, inclusiv servicii de mică chirurgie
 • Consultaţii şi investigaţii realizate de medici specialişti
 • Sarcină şi naştere
 • Servicii private de ambulanţă
 • Servicii stomatologice

 Atenţie! Polița de sănătate nu acoperă condiţiile preexistente încheierii contractului de asigurare. Există, însă, asigurări de sănătate care acoperă puseele acute ale unor afecţiuni preexistente.

Cum alegi o asigurare de sănătate?

Orientează-te spre o asigurare pe care să o poți personaliza în funcție de nevoile tale și ale familiei, atât în ceea ce privește serviciile medicale incluse, cât și costul.

La ce trebuie să fii atent înainte de a încheia o poliţă de asigurare?

Citește cu atenție textul contractului de asigurare pe care urmează să îl închei. Fii atent la: suma asigurată, riscuri acoperite, excluderi (riscuri neacoperite), franșiză (suma pe care ar trebui să o plăteşti tu, din buzunarul tău, în cazul anumitor riscuri).

Dacă nu înțelegi anumite clauze, cere lămuriri!

Cum cumperi o asigurare de sănătate?

 • Cere oferte de la mai multe companii de asigurare, fie contactând direct companiile, fie vorbind cu brokerul tău.
 • Nu te grăbi să achiziționezi cea mai ieftină poliță de pe piață. Important nu este cât plătești, ci produsul pe care îl
 • Studiază piața, orientează-te către o companie care îți inspiră încredere.
 • Cere informații detaliate despre asigurarea de sănătate oferită.

Despre telemedicină

Ce este telemedicina?

Telemedicina (sau teleconsultaţia) reprezintă oferirea de la distanță, cu ajutorul mijloacelor digitale de comunicare actuale, a serviciilor de asistență medicală.

Telemedicina nu este un concept nou, ea fiind cunoscută şi utilizată de mai mulţi ani, însă aceasta a luat amploare ca urmare a pandemiei de COVID-19, reprezentând o soluţie pentru acordarea de consultaţii şi sfaturi medicale concomitent cu reducerea expunerii pacienţilor şi a personalului medical la posibilitatea infectării cu virusul şi reducerea aglomeraţiei fizice din spitale şi clinici.

Ce obiectiv are telemedicina?

Cu ajutorul telemedicinei, medicii pot consulta, trata și monitoriza pacienți aflați la distanță, indiferent de locaţia lor. Aşadar, telemedicina permite accesul rapid la consultații medicale şi sfaturi medicale de specialitate, indiferent de distanța dintre medic și pacient.

Care sunt avantajele telemedicinei?

1.  Accesibilitate

Teleconsultaţia sau telemedicina permite stabilirea unui diagnostic, indicarea de tratamente sau monitorizarea unor afecţiuni pentru pacienţii aflați în izolare sau care locuiesc în zone unde accesul la serviciile medicale este restrâns.

2.  Rapiditate în punerea unui diagnostic

Deoarece reduce nevoia de deplasare pentru un prim contact medical şi poate fi accesată din

orice locaţie cu o conexiune la Internet şi/sau un dispozitiv de comunicare, telemedicina poate oferi un prim diagnostic pacientului într-un timp mult mai scurt decât dacă acesta ar programa o vizită medicală.

3.  Îmbunătăţirea monitorizării pacienţilor

Deşi telemedicina poate fi utilizată cu succes şi în faza de diagnosticare, acest serviciu este deosebit de util cu precădere în faza de administrare a tratamentului şi monitorizare a pacientului în timpul unui tratament. Aşadar, afecţiunile cronice sunt mai bine monitorizate.

4.  Integrarea în sistemele medicale existente

Telemedicina poate contribui la îmbunătăţirea sistemului medical existent, prin integrarea serviciilor de teleconsultaţii în tehnologiile deja existente de asistență medicală.

Asigurarea de sănătate ca beneficiu pentru angajaţi

Cum funcţionează asigurarea de sănătate de grup?

Angajatorul tău contractează o asigurare pentru tine și colegii tăi. Acest lucru înseamnă că va achita primele de asigurare pentru voi, angajații companiei, iar asigurătorul va acoperi costurile cu serviciile medicale pe care tu și colegii tăi le veți accesa.

Ce avantaje oferă asigurarea de sănătate ca beneficiu pentru angajaţi?

Asigurările de sănătate încheiate de companii ca beneficii pentru angajaţi oferă avantaje atât angajaţilor, cât şi angajatorului.

Pentru tine, ca angajat, avantajele unei astfel de polițe sunt:
 • Îţi permite să preiei în asigurare și membrii familiei (soţ, soţie, copii);
 • Beneficiezi de protecţie financiară în cazul problemelor de sănătate;
 • Faţă de asigurările de sănătate individuale, polițele de grup acoperă și condițiile de sănătate preexistente.
Pentru angajator, avantajele sunt:
 • Deductibilităţi fiscale pentru primele de asigurare – 400 euro/an/persoană;
 • Un avantaj competitiv pe piaţa muncii, care determină un grad mai mare de retenţie a angajaţilor buni şi atragerea de noi talente. Asigurarea de sănătate este unul dintre cele mai dorite beneficii extrasalariale de către angajaţi.

Cum îţi poţi convinge angajatorul să încheie asigurări pentru angajaţi?

 • Vorbeşte cu departamentul de HR. Dacă lucrezi pentru o companie mai mică, deschide subiectul cu şeful tău sau cu superiorii tăi direcţi.
 • Prezintă avantajele fiscale oferite companiei de asigurările de sănătate. Menționează deductibilitatea fiscală de 400 euro/an/persoană de care poate beneficia compania.
 • Vorbeşte cu ceilalţi colegi. Cere-le părerea privind ideea unui astfel de beneficiu. Dacă mai mulţi dintre voi aduc acest subiect în discuţie, sunt şanse mai mari ca firma să analizeze ideea voastră.
 • Dacă nu există nimeni care să se ocupe de acest lucru şi ai posibilitatea, strânge chiar tu câteva oferte de asigurări de sănătate de grup, pe care să le prezinţi mai departe.
 • Dacă firma pentru care lucrezi oferă deja un abonament medical, nu fi descurajat. Având în vedere că asigurările de sănătate sunt produse diferite de abonamentele medicale, cele două pot funcţiona complementar. Compania poate încheia şi o asigurare de sănătate pentru angajaţi, păstrând şi abonamentul existent.

Sfaturi pentru sanatatea corpului

Prevenţia este importantă!

 • O dată pe an, fă-ţi un set complet de analize.
 • Nu te autodiagnostica prin Internet. Dacă ai probleme de sănătate, consultă un medic

Ai grijă la alimentaţie!

 • Hidratează-te. Consumă minim doi litri de lichide pe zi (dacă nu ai contraindicaţii privind consumul de lichide).
 • Consumă fructe şi legume în fiecare zi – crude, dacă nu ai contraindicaţii privind acest lucru, sau preparate.
 • Mănâncă sănătos. Încearcă să reduci, pe cât posibil, mâncarea de tip fast food sau pre-procesată şi alege alimente cât mai naturale sau pregătite în casă.
 • Redu consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase.
 • Redu consumul de sare, zahăr şi grăsimi.
 • Fii informat. Citeşte etichetele produselor alimentare pe care le cumperi, ca să ştii ce mănânci.

Monitorizează-ţi starea fizică şi fii activ!

 • Odihneşte-te. Încearcă să dormi 7-8 ore în fiecare noapte.
 • Petrece cât mai mult timp în aer liber şi în lumină naturală.
 • Fă mişcare. Mergi pe jos cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi.
 • Fă sport. Cel puţin de două ori pe săptămână, încearcă o activitate fizică intensă minim 30 de minute (aerobic, alergat, exerciţii de forţă) – dacă sănătatea îţi permite şi dacă sportul intens nu îţi este contraindicat.

Sfaturi pentru sanatatea mintii

      Menţine-ţi creierul activ!

 • Citeşte. Cititul are o multitudine de beneficii, inclusiv: îmbunătăţirea memoriei, extinderea vocabularului, îmbunătăţirea abilităţii de concentrare şi a abilităţilor
 • Învaţă ceva Fie că e vorba de o limbă străină, un dans, un instrument sau orice altă abilitate.
 • Desenează sau colorează. Studiile arată că desenatul sau coloratul îmbunătăţesc circulaţia în zona din creier responsabilă cu rezolvarea de probleme, logica, atenţia şi
 • Joacă-te! Rezolvă puzzle-uri, sudoku sau caută jocuri speciale pentru antrenarea creierului şi a funcţiilor
 • Creează. Scrie câte un Imaginează-ţi o situaţie nouă. Compune un cântec cu ajutorul unei aplicaţii. Orice proces creativ ajută la dezvoltarea abilităţilor cognitive!

Gândeşte pozitiv. Încearcă să îţi menţii o atitudine optimistă în fiecare zi. Zâmbeşte mai mult.

Uite cinci exerciţii care te ajută să fii mai optimist(ă)!

1.  Concentrează-te pe soluţii, nu pe probleme. Gândeşte-te la o situaţie sau o problemă pe care o întâmpini în acest moment. Acum, întreabă-te: care ar fi lucrul pe care ai putea să îl faci ca să îmbunătăţeşti situaţia?

2.  Găseşte câteva momente, pe parcursul zilei, în care să te întrebi: „Ce am făcut bine astăzi?” Pune-ţi această întrebare chiar acum!

3.  Cultivă „pozitivitate” în jurul tău. O dată pe zi, dă cuiva feedback pozitiv. Fă un compliment unui coleg. Arată-i unui membru al familiei că te mândreşti cu realizările sale. Nu uita să menţii atitudinea pozitivă şi faţă de tine!

Wellness: Caută activ soluţii pentru sănătatea ta.

Wellness este un termen care defineşte ideea de a fi sănătos, urmărind, în mod activ, dezvoltarea de obiceiuri sănătoase şi a unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, „wellness” este un proces activ prin care oamenii conştientizează şi fac alegeri potrivite pentru sănătatea lor fizică şi mintală.

Cum poţi introduce conceptul de wellness în viaţa ta? Iată trei idei simple 🙂

1.  Asigură-ţi timp suficient pentru un prânz sănătos şi gustări sănătoase.

Evită să mănânci fast food şi să iei prânzul în faţa calculatorului. Ia-ţi pauze de masă şi optează pentru alimente şi gustări cât mai sănătoase.

2.  Introdu activităţi de fitness şi mişcare în rutina săptămânală.

Este important să faci mai multă mişcare. Încearcă să mergi la sală măcar o dată pe săptămână sau fă sport în aer liber.

3.  Participă la activităţi de voluntariat.

Caută acţiuni la care ţi-ai dori să participi ca voluntar (plantarea de copaci, lansarea unei strângeri de fonduri etc.) şi implică-te activ

 

Material preluat de la APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, folosit in cadrul Campaniei Nationale “Luna Asigurarilor de Sanatate” – http://totuldespreasigurari.ro/ .

Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

  Programeaza-te Online
  Translate »