Pretul Asigurarii Obligatorii a Locuintei – PAD se modifica

Asigurari transilvania broker sibiu - afis pad 21

Pretul Asigurarii Obligatorii a Locuintei – PAD se modifica incepând cu data de 11 Noiembrie 2023, cand intră în vigoare Legea nr. 115/2023, ce modifică și completează Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (PAD).

Ce se modifica?

Una dintre modificari se refera la pretul asigurarii obligatorii pentru locuintele de tip A va creste la 130 de lei pe an, fata de 100 de lei (20 de euro) pe an in prezent, in timp ce pretul pentru locuintele de tip B ramane la 50 lei (10 euro in prezent).

Amendamentul a fost propus recent, la un proiect de lege din 2020, de PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte.

Tipurile de locuinte pentru care se incheie asigurari obligatorii sunt urmatoarele:

  • Tip A – constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

  • Tip B – constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Atentie! Nu intra sub incidenta PAD anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.

Pentru contractele anuale, suma asigurata care se acorda in temeiul prezentei legi, este:

  • 100 000 lei, pentru fiecare locuinta de tip A;

  • 50 000 lei, pentru fiecare locuinta de tip B.

Suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin reglementari emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF); in acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurata obligatoriu si prima de asigurare aferenta se reactualizeaza la data aniversarii anuale.”

Contractul PAD este valabil pe o perioada de cel putin 12 luni, cu incepere cel mai devreme de la ora 0,00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare. Totodata, contractul PAD poate fi emis, cu acordul partilor, si pentru perioade mai mari de 12 luni, numai in multiplu de 12 luni.

Potrivit documentului, in situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si pentru care prima de asigurare a fost achitata integral, contractul PAD ramane valabil pana la data trecuta in contract, beneficiarul asigurarii fiind noul proprietar.”

Modificarile mai prevad si faptul ca, pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii unei locuinte in cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei. Inregistrarea sau modificarea inregistrarii locuintei in cartea funciara este conditionata de existenta unui contract de asigurare obligatorie a locuintei in vigoare la data solicitarii.

Dacă reînnoiești asigurarea PAD, este bine să știi că ofertele emise înainte de intrarea în vigoare a Legii 115/2023, inclusiv cele aferente polițelor de asigurare facultativă, vor fi valabile până în 10 noiembrie 2023.

După această dată, se vor emite oferte noi, în acord cu noile prevederi legislative.

Îți reamintim că Asigurarea Facultativă de Locuință nu poate fi încheiată fără Asigurarea Obligatorie PAD, emisă de către PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Rămânem alături de tine oricând ai nevoie.

Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

    Programeaza-te Online
    Translate »