Sistemul de asigurari are la baza aceleasi principii, din punct de vedere contractual, dar fiecare tip de asigurare are particularitati proprii. In primul rand, exista diferente intre asigurarile obligatorii si cele suplimentare/facultative. Astfel, suntem obligati sa platim anumite asigurari – cum ar fi RCA -, dar putem opta, suplimentar, pentru asigurari de sanatate, de viata, pentru bunurile noastre sau pentru locuinta, daca dorim sa avem un ajutor in plus, atunci cand se intampla ceva nedorit.
Asigurarea, la modul general, se poate defini a forma de protectie bazata pe un contract, intre o persoana fizica sau juridica si asigurator. Prin acest contract, una dintre parti devine asigurat, cedand anumite riscuri unei persoane juridice – respectiv asiguratorul – si platind catre acesta din urma o suma de bani, denumita „prima de asigurare”. Obligatiile asiguratorului, prin contract, presupun ca acesta sa plateasca asiguratului despagubiri, daca au loc evenimente care au fost prevazute in contract.
Pentru ce sunt bune asigurarile?
Utilitatea asigurarilor se poate cuantifica atunci cand asiguratul beneficiaza de despagubirile de care are nevoie, fie din cauza unor accidente, fie din cauza unor calamitati sau a altor situatii care produc pagube. Ceea ce rezolva polita de asigurare este definirea unui set de riscuri si stabilirea unor sume pe care asiguratul o primeste, atunci cand sanatatea, viata sau bunurile ii sunt afectate de respectivele situatii.
In legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala si, in cazul firmelor, cu riscurile privind marfurile sau activele companiei, asiguratul are beneficii majore daca transfera riscurile asupra companiilor specializate. Din aceasta nevoie au aparut produsele de asigurare, oferite de companii specializate care preiau un set de riscuri, in schimbul unei sume de bani. Plata primei de asigurare il pune pe asigurat la adapost fata de problemele cauzate de accidente, ii poate salva firma de unele probleme financiare care ar putea duce la faliment, etc.
Brokerul de asigurari este un specialist care ofera servicii catre persoane fizice sau juridice, astfel incat sa-si ajute clientul sa aleaga cea mai potrivita oferta, din multitudinea de firme si produse de asigurari de pe piata. Brokerul nu este doar un simplu intermediar, ci si un specialist care ofera servicii de consultanta, cunoscand foarte bine particularitatile pietei, produsele, contextul, tehnica de derulare a asigurarilor. Brokerul este platit dintr-un comision inclus in prima de asigurare, iar serviciile sale presupun consultanta de specialitate si urmarirea derularii contractului.
Asigurari de sanatate si de viata
In cazul asigurarilor de sanatate, cheltuielile facute pe o persoana, in caz de imbolnavire, accident (de circulatie, de munca, etc.) asiguratului i se platesc serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativa de sanatate acopera, de obicei, consultatii, spitalizare, investigatii medicale si interventii chirurgicale. Serviciile se deconteaza integral sau cu anumite deduceri, de catre clinicile si spitalele private care au incheiat contracte de colaborare cu asiguratorul. Asigurarile private de sanatate pot avea limite maxime de despagubire, stabilite fie pe durata de un an, fie pe tipurile de servicii acoperite, dar exista si produse cu acoperire nelimitata.
Asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de companii specializate. Exista varianta clasica, cea care faciliteaza economisirea unor sume de bani, sau cea cu acumulare de capital. In cazul celei clasice, in primul rand, acest tip de asigurare nu presupune acumularea de capital. Asigurarea de viata clasica functioneaza pe urmatorul principiu: prin intermediul unui contract, asiguratorul se obliga sa plateasca o anumita suma de bani, in cazul decesului persoanei asigurate. Costul unei polite de asigurare de viata se numeste „prima de asigurare”, aceasta fiind stabilita de asigurator, in functie de tipul de produs pe care il alege clientul, a sumei asigurate, a duratei contractului, a riscurilor acoperite, etc.
In cazul asigurarilor de viata cu acumulare de capital, parte din prima pe care o plateste asiguratul acopera componenta de protectie, iar o alta parte este investita de compania de asigurari si platita clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar inainte, impreuna cu o parte din profitul obtinut. Astfel, asigurarea de viata devine si un instrument de economisire a banilor.
Asigurarile auto si pentru locuinte
Pentru soferi, asigurarile auto inseamna un important sprijin, in cazul producerii unui accident. Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) este metoda de protectie prin care sunt despagubiti cei prejudiciati in urma unui accident auto, atat pentru daunele autovehiculelor, cat si pentru vatamari corporale, orice fel de pagube aduse proprietatilor unor bunuri avariate, decesul unor persoane implicate in accident. Prin RCA, pagubitul primeste in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite. Pentru a-si proteja masina ta, proprietarul acesteia are nevoie de asigurare CASCO.
In cazul asigurarilor pentru locuinte, cele obligatorii au fost introduse ca masura de protectie, dupa ce s-a constatat ca frecventa evenimentelor de tipul catastrofelor naturale este in crestere si afecteaza un numar foarte mare de oameni care ajung la situatia de a-si pierde casele si agoniseala de o viata. Pentru a-i proteja pe acestia si a nu ramane la mila autoritatilor, asigurarea obligatorie de locuinta ofera o protectie minima, de baza, in cazul producerii unor inundatii, alunecari de teren sau cutremur. Prima de asigurare obligatorie pentru locuinta este foarte mica: 10 euro, respectiv 20 de euro pe an, pentru o despagubire maxima de 20.000 de euro, bani care pot fi utilizati pentru a repara cel putin o parte din prejudiciul cauzat de calamitate. Potrivit legii, cei care nu si-au incheiat asigurarea obligatorie nu vor beneficia de ajutor din partea autoritatilor, in cazul producerii unor calamitati.
Alte pagube pot fi acoperite de asigurare facultativa – un instrument accesibil tuturor si eficient. O astfel de asigurare facultativa acopera cele mai frecvente riscuri care pun in pericol locuinta si pot afecta bunurile, iar incheierea unui astfel de contract este cea mai ieftina modalitate de protejare a casei si a bunurilor personale.
Sursa: m.dcbusiness.ro