Asigurari Agricole – Intrebari si raspunsuri

Ultimii ani ne-au aratat ca schimbarile climatice, care cauzeaza fenomenele meteo extreme cu o frecventa din ce in ce mai mare, reprezinta riscurile majore pentru productiile agricole. Doar in ultimi 2 ani, 96% din despagubirile platite pentru asigurarile agricole au fost pentru riscurile de grindina, furtuna si ploi torentiale.

1. Cui ii este adresata polita de asigurare agricola?

Politele de asigurare agricole sunt disponibile pentru toti cei care utilizeaza terenuri pentru culturi agricole, fie ca sunt mici fermieri sau companii mijlocii sau mari. Nu este nevoie sa aveti o forma juridica (de tipul SRL sau altele) pentru a putea incheia o polita de asigurare a culturilor agricole, ci o puteti face si ca persoana fizica.

2. Ce se poate asigura printr-o polita agricola?

Se pot asigura mai multe categorii de culturi, printre care culturile de cereale, culturile de legume in camp sau in spatii protejate, plante aromatice si medicinale, plante furajere anuale si perene, plante industriale, plante oleaginoase, arbusti si pomi fructiferi, vita de vie etc.

Cele mai multe culturi agricole sunt asigurabile, iar o lista exhaustiva poate fi oferita de fiecare companie de asigurare in parte.

3. Care sunt riscurile pe care le poate acoperi polita de asigurare agricola?

Asigurarea poate acoperi, in functie de specificul culturilor asigurate, riscuri cum ar fi: grindina, furtuna, incendiu, ploaie torentiala, tornada, uragan, inghet tarziu de primavara si inghet timpuriu de toamna, alunecari de teren. Suplimentar, in anumite conditii stabilite de fiecare societate de asigurare, pot fi acoperite si alte riscuri, cum ar fi seceta sau inghetul de iarna.

4. Care este perioada de asigurare a politei agricole?

Asigurarea agricola se poate incheia pe tot parcursul anului agricol (perioada de la rasarire/plantare pana la recoltarea culturii), in functie de mai multe criterii si de politicile fiecarei societati de asigurare in parte . Perioada maxima asigurata este anul agricol, care corespunde ciclului de vegetatie caracteristic culturilor respective.

5. Ce reprezinta suma asigurata din polita agricola?

Suma asigurata poate reprezenta nivelul cheltuielilor tehnologice (materii prime si materiale, lucrari mecanice, cheltuieli cu forta de munca, arenda etc.) sau valoarea productiei.

6. Care sunt factorii care influenteaza prima de asigurare?

Prima de asigurare – sau costul politei – variaza in functie de zona in care sunt amplasate culturile agricole, specificul culturii, nivelul sumei asigurate, riscurile asigurate, precum si de politicile proprii fiecarei societati de asigurari in parte

7. Care sunt avantajele unei asigurari agricole?

Asigurarea agricola ofera protectie investitiei in cazul producerii unui eveniment. Polita de asigurare va ajuta sa va recuperati prejudiciul, conform conditiilor contractului de asigurare pe care il aveti. In plus, puteti beneficia de subventionarea a peste doua treimi din costul aferent unei polite de asigurare. Odata cu relansarea Submasurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, fermierii pot beneficia de o finantare de 70% din valoarea primei de asigurare, indiferent de dimensiunea fermelor. Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va dispune de un buget de aproximativ 40 de milioane de euro.

8. Cum pot fi accesate fondurile nerambursabile acordate pentru fermieri prin intermediul programului Submasurii 17.1?

Fermierul (activ) achizitioneaza o polita de asigurare agricola pentru riscuri prevazute in conditiile Submasurii (de exemplu, fenomenele climatice nefavorabile) si depune ON-LINE Cererea de finantare impreuna cu dovada platii a cel putin 50% din valoarea politei de asigurare la adresa www.afir.info, urmand instructiunile disponibile in aceasta sectiune. Dupa verificarea si confirmarea eligibilitatii Cererii de finantare de catre AFIR, se va incheia decizia de finantare, urmand ca fermierul sa depuna dosarul Cererii de plata, tot in format on-line. Dupa depunerea acestuia, AFIR va efectua plata in maxim 90 zile calendaristice.

Pentru mai multe detalii privind modul in care functioneaza acest program, va recomandam sa descarcati Ghidul_Solicitantului_SM17.1.

9. Exista fenomene frecvente cu care s-ar putea confrunta o cultura agricola (ex. rozatoare, insecte etc.) si sunt excluse total din politele de asigurare?

Da, politele agricole exclud, de regula, bolile si daunatorii. Principalul motiv pentru care excludem astfel de riscuri din politele de asigurare este pentru ca, spre deosebire de fenomenele meteo extreme, de exemplu, care sunt imposibil de anticipat, pentru rozatoare sau boli ale culturilor agricole exista tratatemente fitosanitare pentru combaterea acestora, ceea ce face acest risc unul controlabil de catre detinatorul culturii.

10. Politele agricole pot acoperi si situatiile exceptionale in care productia nu poate fi comercializata?

De exemplu, pandemia Covid, care a creat intreruperi in lanturile de valoare. Politele agricole acopera riscurile generate pe parcursul cresterii culturilor agricole, de la plantare pana la recoltare. Riscurile acoperite sunt cele care pot aparea, in mod imprevizibil, de-a lungul anului (grindina, furtuna, inundatii etc.). Pandemia, de exemplu, nu este un risc uzual, iar efectele sale nu au un impact direct asupra culturilor agricole.

Prin urmare, politele agricole nu acopera riscuri generate de intreruperea businessului, ci doar pe cele generate de impactul direct al unor fenomene extreme asupra culturilor agricole.

Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

    Programeaza-te Online