Asigurarea RCA intră în vigoare de a doua zi

De principiu, Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) intră în vigoare de a doua zi de la încheierea acesteia, potrivit legislației din domeniu. Excepție de la această regulă fac asigurările RCA încheiate pentru mașini ce urmează să fie înmatriculate, care sunt valabile din momentul încheierii. Așadar, ținând cont de faptul că începe perioada concediilor, precizarea e utilă șoferilor, care trebuie să facă asigurarea RCA cu cel puțin o zi înainte de călătoria planificată, pentru ca aceasta să intre în vigoare, nu în aceeași zi, ca în cazul rovinietei, de exemplu.
Conform Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, o asigurare RCA intră în vigoare:
– în ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, cu condiția încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
– în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.
Așadar, asigurarea RCA intră în vigoare, de principiu, a doua zi după ce a fost încheiată. Totuși, de la această regulă fac excepție polițele RCA încheiate pentru mașinile care urmează să fie înmatriculate.
Mai exact, acestea intră în vigoare “din momentul eliberării contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmează să fie înmatriculate/înregistrate”, așa cum scrie în Legea 132/2017.
Ținând cont de faptul că acum asigurarea RCA poate fi încheiată, dar și dovedită, la un control rutier, prin prezentarea ei pe telefon, e recomandat ca, în cazul nefericit al unui accident, să se verifice cu atenție polița RCA a celui vinovat, deoarece acesta o poate încheia online la scurtă vreme de la producerea accidentului. În acest caz, polița RCA nu e valabilă, ea urmând să intre în vigoare de a doua zi, deci nu va putea acoperi daunele provocate de cel care nu avea asigurare valabilă la momentul accidentului.
La momentul încheierii unei asigurări obligatorii, conform legislației, asigurătorul emite asiguratului un contract de asigurare RCA și o poliță de asigurare RCA. Practic, vorbim de două documente diferite, nicidecum de același document, astfel că nu trebuie făcută confuzie între ele.
În curând, decontarea directă în cazul asigurării RCA va deveni o practică obișnuită, adică posibilitatea pentru victima unui accident de a obține repararea prejudiciului de la propriul asigurător. În acest moment, decontarea directă este doar opțională pentru asigurați.

Iti expira polita RCA?

Calculeaza, Compara si Comanda online polita care ti se potriveste! Comanda acum!
Primesti polita pe e-mail in format electronic, imediat!

Programeaza-te Online

Daca doresti informatii personalizate referitoare la Serviciile de Asigurare, te invitam sa programezi o intalnire cu unul dintre specialistii nostri din Sibiu:

    Programeaza-te Online