UN NOU ORGANISM FOARTE IMPORTANT PENTRU ASIGURAțII RCA

            Fondul pentru Victimele Strazii (FPVS) a fuzionat cu Biroul Asiguratorilor Auto din Romania Noul organism se va numi in continuare BAAR, dar va avea atribuții noi, printre care gestionarea bazei de date CEDAM, care cuprinde istoricul de dauna al tuturor mașinilor asigurate RCA, precum și stabilirea tarifului de referința pentru asigurarea de raspundere civila auto.

            BAAR este formata din toți asiguratorii care vand RCA in Romania și este parte a Consiliului Birourilor Auto de la Bruxelles. Acest sistem, cunoscut drept sistemul Carte Verde, a fost conceput pentru a garanta plata daunelor transfrontaliere. Cand un asigurat roman provoaca o dauna in Italia, de exemplu, dosarul este gestionat și achitat de Biroul Auto din Italia sau de un corespondent italian al asiguratorului roman care a emis polița RCA. Ulterior, sumele sunt decontate catre asiguratorul roman. Daca acesta nu platește, Biroul Auto din Italia va chema in garanție BAAR, care este obligat sa achite.

            FPVS, care va funcționa cu aceleași atribuții in cadrul BAAR, a fost inființat in februarie 2006 și este constituit in baza contribuțiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA). Fondul acorda despagubiri persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA. In cazul autovehiculelor fara RCA valabil, fondul acorda despagibuiri pentru vatamari corporale sau decese, cat și daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale. Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducatorii de atelaje (caruțași), pietoni, bicicliști sau orice alte vehicule pentru care nu este prevazuta obligația legala de incheiere a unei asigurari RCA. De asemenea, nu se fac plați pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale salbatice și domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmari ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mazga, pietre cazute de pe versanți sau copaci daramați.

 

 

 

Sursa: Profit.ro

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.