SUSPENDAREA INMATRICULARII AUTOVEHICULELOR

Daca polita RCA 2018 a venit cu un nou set de reguli, si Codul Rutier se schimba in vederea introducerii unui nou tip de amenzi.

Spre finalul lui 2017 scrisesem ca exista o posibilitate si ca se aud zvonuri ca cei care nu-si inmatriculeaza masina la timp ar putea fi amendati. Nu am avut foarte mult de asteptat pana ce Codul Rutier a primit modificari, iar acum posibilitatea devine regula si nu ne mai putem abate de la aceasta.

O.G. nr. 14/2017 modifica si completeaza Codul Rutier si ne informeaza ca noul proprietar al unui automobil trebuie sa anunte autoritatile despre tranzactia facuta intr-un termen de 90 de zile de la momentul achizitionarii. Daca trec cele 90 de zile si proprietarul nu a recurs la aceasta practica, inmatricularea masinii se va suspenda de drept.

Dupa cum bine puteti observa, termenul pentru declarare s-a marit de la 30 de zile la 90 de zile. Sanctiunea care este introdusa prin O.G. nr. 14/2017 va putea fi aplicata incepand cu data de 20 mai 2018.

Pentru a va oferi si mai multe argumente pentru care declararea tranzactiei ar trebui sa fie facuta in termenul dat, iata care sunt sanctiunile pentru persoanele care utilizeaza un autovehicul ce are dreptul de inmatriculare suspendat:

  • 9 - 20 de puncte amenda, respectiv o amenda cuprinsa intre 1305 lei si 2900 de lei;
  • Certificatul de inmatriculare poate sa fie retinut, dar se elibereaza o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie;
  • Placutele de inmatriculare vor fi retrase.

Nota de fundamentare a actului normativ se refera la o buna parte din cetatenii care incearca sa-si cumpere un bun, sa-l foloseasca si sa nu-l declare. De asemenea, aceasta e refera si la cei carora nu le pasa catusi de putin de legislatie si raman pasivi la ceea ce se intampla in jurul lor, chiar daca nu au o intentie ilegala, si acestia vor fi sanctionati pentru ca nu respecta setul de reguli.

In finalul articolului, am sa va las cateva reguli ce privesc vehiculele care nu ai voie sa circule pe drumurile publice:

  • Vehiculele care nu sunt in regula din punct de vedere tehnic si corespund cu normele optime de functionare;
  • Vehiculele pentru care s-a intervenit cu actiunea de suspendare a inmatricularii;
  • Vehiculele care, desi sunt inregistrate, termenul de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a expirat.

Acestea fiind spuse, nu incercati sa trageti in piept Codul Rutier sau sa va abateti de la reguli pentru ca sanctiunile sunt destul de aspre.

Polițiștii vor dispune, incepand cu 20 mai, suspendarea inmatricularii in cazul in care inspecția tehnica periodica a vehiculului nu este valabila și in cazul in care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Incepand cu 20 mai 2018, vor intra in vigoare o serie de prevederi care modifica și completeaza Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din Romania.

Astfel, printre noutați, se numara suspendarea inmatricularii, care reprezinta o operațiune administrativa ce consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

Conform legii, va fi aplicata suspendarea de drept a inmatricularii vehiculului pentru care inspecția tehnica periodica nu este valabila. In cazul depistarii in trafic a unui vehicul a carei inspecție tehnica periodica a expirat, pe langa sancțiunea contravenționala principala, vor fi reținute și certificatul de inmatriculare, placuțele cu numarul de inregistrare și se va elibera dovada fara drept de circulație.

Suspendarea de drept a inmatricularii inceteaza la data la care vehiculul trece o noua inspecție tehnica periodica.

De asemenea, suspendarea inmatricularii se aplica și in cazul in care noul proprietar nu a solicitat autoritații competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea inceteaza la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Conducerea unui vehicul a carui inmatriculare este suspendata constituie contravenție și se sancționeaza cu amenda de la 9 la 20 de puncte-amenda.

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.