RECOMANDAREA ASF CATRE CONSUMATORI PENTRU INCHEIEREA POLITELOR DE ASIGURARE RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF doreste sa recomande consumatorilor atentie sporita la achizitionarea politelor de asigurare auto RCA (asigurari obligatorii de raspundere civila), in scopul prevenirii prejudiciilor cauzate de plata unor polite false de asigurare.
ASF considera riscul contractarii unei polite RCA false ca fiind la nivel minim, in contextul in care atat la nivelul formularelor tipizate cat si la nivelul mecanismelor de raportare si control exista suficiente elemente de siguranta.

Cu toate acestea, consumatorii de asigurari au la randul lor un rol important in prevenirea sau descoperirea la timp a unor asemenea cazuri, respectand anumite masuri recomandate de catre ASF:
 
Principalele recomandari

1. Trebuie sa fim atenti daca societatea care elibereaza aceste polite (direct sau prin intermediul brokerilor) este autorizata de ASF in acest scop: doar 11 societati sunt autorizate sa practice asigurarea RCA, lista acestora fiind disponibila la urmatorul link.
2. Inainte de a semna o polita RCA trebuie sa verificam indeplinirea urmatoarelor conditii: la incheierea asigurarii obligatorii RCA, asiguratorul este obligat sa emita polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor (RCA), vigneta, documentul international de asigurare (Cartea Verde), respectiv chitanta in cazul in care plata se efectueaza cu numerar.
3. Trebuie sa verificam daca polita de asigurare RCA contine informatii despre partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire, prima de asigurare, clasa bonus - malus, datele tehnice reale ale vehiculului (numarul de inmatriculare / inregistrare, numarul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia precum si statele in care acest document are valabilitate, pentru a ne asigura de corectitudinea datelor din polita.
4. Consumatorii sunt sfatuiti sa utilizeze, ori de cate ori este necesar, baza de date CEDAM disponibila pe pagina de internet www.asfromania.ro la urmatorul link.
Prin accesarea CEDAM, consumatorii pot verifica existenta in baza de date a politei achizitionate anterior (dar nu mai devreme de 5 zile de la data incheierii politei RCA), precum si urmatoarele:
- existenta unei polite RCA la o anumita data pentru un anumit vehicul;
- vizualizarea societatii de asigurare care a emis polita;
- identificarea prejudiciilor asociate politelor valabile incepand cu anul 2008.
 
ASF reaminteste faptul ca RCA este asigurarea obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite, in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul.
In lipsa unei polite valide, Fondul de protectie a victimelor strazii va suporta prejudiciile in cazul unui accident, urmand sa recupereze sumele acordate drept despagubire de la persoana vinovata de producerea accidentului. Mai mult, daca autovehiculul este depistat fara o polita RCA valabila, proprietarul este sanctionat cu amenda.
Pentru evitarea pagubelor provocate de inselaciunile cu polite RCA false si pentru ca asigurarile incheiate sa isi dovedeasca utilitatea in eventualitatea unor evenimente nedorite, se recomanda parcurgerea pasilor descrisi mai sus.
De asemenea, reamintim faptul ca, in data de 24 Octombrie 2013, ASF a adus la cunostinta publicului informatii suplimentare relevante pentru proprietarii de vehicule care au obligatia incheierii asigurarii RCA, disponibile la urmatorul link.
ASF va continua sa publice pe site-ul sau recomandari cu caracter preventiv si incurajeaza consumatorii de servicii aferente intregii pietei financiare non-bancare sa semnaleze, prin sesizari, orice posibila neregula observata.

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.