RCA 2016: CE PENALIZARI TREBUIE SA-TI PLATEASCA ASIGURATORUL DACA NU TE DESPAGUBESTE LA TIMP

Societatile care se ocupa de contractarea asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) sunt obligate sa plateasca penalizari atunci cand nu respecta termenul stabilit de legislatie pentru achitarea despagubirilor aferente unui accident. Totodata, asiguratorii pot fi penalizati si pentru nerespectarea altor termene legale.
In caz de accident auto, asiguratorii RCA trebuie sa plateasca despagubirile in cel mult zece zile de la data depunerii ultimului document necesar la stabilirea raspunderii si cuantificarii daunei sau de la data primirii hotararii judecatoresti in care este precizata suma ce trebuie achitata.
"Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca", prevede Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr. 23/2014, ce reglementeaza in prezent politele RCA.
Atunci cand societatile nu respecta termenul sau il respecta cu indeplinirea defectuoasa a obligatiei (inclusiv daca scad in mod nejustificat cuantumul despagubirii), acestea trebuie sa plateasca o penalizare de 0,2%. Aceasta se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, la intreaga despagubire cuvenita sau la diferenta neachitata.
In acelasi timp, penalizarea de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere este valabila si pentru alte situatii in care asiguratorii RCA nu respecta termenele impuse in procedura de acordare a despagubirii.
Mai exact, in maximum trei luni de la avizarea producerii daunei de catre partea prejudiciata sau de catre asigurat, societatile sunt obligate:
• sa raspunda cererii solicitantului, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, daca se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite de polita RCA, iar prejudiciul a fost determinat; sau
• sa notifice in scris partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat (in totalitate sau partial) pretentiile de despagubire.
"Daca in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii", se mai arata in actul normativ amintit.
Un alt termen ce trebuie respectat pentru evitarea penalizarilor este cel pentru eliberarea certificatului referitor la daunele inregistrate (in ultimii cinci ani de relatii contractuale) sau absenta acestora. Concret, asiguratii trebuie sa primeasca documentul in cel mult 15 zile de la inregistrarea solicitarii, iar acesta trebuie sa contina urmatoarele informatii:
• numele/denumirea asiguratului;
• CNP/CUI;
• datele vehiculului;
• numarul politei de asigurare;
• perioada de valabilitate;
• clasa bonus-malus aferenta;
• data producerii evenimentului inregistrat;
• data platii despagubirii.
Investigatiile referitoare la producerea accidentului auto pot fi facute de asiguratorii RCA in cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei. Insa numai daca autoritatile publice competente nu efectueaza cercetari ce se afla in plina desfasurare.
Atentie! Persoanele pagubite pot sa inainteze avizarea de dauna ori catre asiguratorul RCA (daca se produce un risc acoperit de polita), ori catre Asociatia "Fondul de protectie a victimelor strazii" (atunci cand, de exemplu, masina care a provocat accidentul nu poate fi identificata sau nu este asigurata), ori catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (care are calitatea de birou gestionar).
Constatarea pagubelor trebuie facuta in cinci zile lucratoare
Asiguratorii RCA sunt obligati sa se ocupe de constatarea pagubelor rezultate in urma unui accident auto in maximum cinci zile lucratoare, potrivit unor noutati legislative aplicabile de la mijlocul lunii februarie.
"Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data notificarii asiguratorului de catre persoana pagubita", dispune Norma ASF nr. 13/2016, ce a modificat Norma ASF nr. 23/2014. In nota de fundamentare a proiectului se preciza ca introducerea acestui termen este necesara deoarece unii asiguratori ajungeau sa se ocupe de constatarea pagubelor chiar si in o luna de zile (in cazul sarbatorilor).
Inainte de aceasta modificare, normele politelor RCA nu indicau niciun termen in care asiguratorii trebuiau sa efectueze constatarea pagubelor, fiind precizat doar ca "avizarea unei daune in legatura cu producerea unui eveniment asigurat prin polita de asigurare RCA obliga asiguratorul RCA raspunzator sa deschida dosarul de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor, sa comunice in scris partii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea pretentiilor de despagubire si sa solutioneze cererea in termenul legal".
In baza asigurarii obligatorii RCA, persoanele pagubite in urma accidentelor auto pot sa primeasca bani pentru daunele suferite.
Important! Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis recent ca asiguratorul RCA este parte responsabila civilmente in procesele penale si ca acesta este nevoit sa repare de unul singur daunele cauzate prin infractiune intr-un accident auto. Sursa: www.avocatnet.ro

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.