PROGRAMUL RABLA 2017

Valoarea primei de casare pentru Programul 'Rabla' va ramane, in 2017, de 6.500 de lei, dar din acest an se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția carora se poate obține prima de casare, plecand de la 130 g/CO2/km in anul 2017 pana la o valoare de maxim 95 g/CO2/km in anul 2019, se arata in Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto național supus, incepand de luni, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

Conform documentului, finanțarea acordata prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezinta o strategie pentru o perioada de 3 ani (2017 - 2019), prin care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) iși propune sa contribuie la incurajarea achiziției de autoturisme noi din ce in ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Noutatea programului este ca, incepand din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția carora se poate obține prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei și se va acorda in funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziționat, in regim de funcționare mixt, dupa cum urmeaza: in anul 2017, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km; in anul 2018, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km; in anul 2019 pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 110 g CO2/km.

'Dupa cum se observa, prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finanțare, ci și ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme și conștientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protecție a mediului', se noteaza in Referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului 'Rabla'.

Conform documentului, care nu menționeaza un buget al programului, la prima de casare de baza se poate adauga, in 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km in regim de funcționare mixt.

Pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similara, insa numai pentru cazul in care este cumparata o mașina noua echipata cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km in regim de funcționare mixt.

Nu in ultimul rand, la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km in regim de funcționare mixt, se va acorda, in 2019, un ecobonus in cuantum tot de 1.500 de lei.

 

Sursa: http://www.digi24.ro

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.