Procedura de deschidere a dosarelor de dauna din partea potentialilor creditori de asigurare ai CITY Insurance

Incepand de luni, 20 septembrie, FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de dauna. Cererea de deschidere a dosarului de dauna (Anexa 7) se poate completa in situatia in care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare, in perioada cuprinsa intre data retragerii autorizatiei de functionare si data denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, in instanta.

Potrivit legii, doar de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial al Romaniei creditorii de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance S.A pot depune cereri de plata la FGA ( Anexa nr 10) sau cereri de restituire prima (Anexa nr 9) . Cererile de plata se pot depune incepand cu data publicarii deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei asiguratorului si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment.

Pentru creantele de asigurari nascute ulterior ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plata poate fi depuse in maximum 90 de zile de la data nasterii dreptului de creanta al creditorului de asigurari.

Conform Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara, Fondul de garantare a asiguratilor va prelua evidentele complete ale dosarelor de dauna, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestora, in termen de 30 de zile de la data retragerii autorizatiei de functionare a societatii. Dupa preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potentialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de catre Fond a cererilor de plata se va face doar dupa preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile.

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, si doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

 

Insa, in prezent este in dezbatere o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA prin care se doreste majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei (circa 100.000 euro), care se va aplica pe fiecare creanta. Aceasta majorare ar proteja mai bine asiguratii si pagubitii CITY Insurance in cazul in care va intra in faliment.

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal.

Prin intermediul serviciului de Email, FGA recomanda:
Deschidere dosare dauna (Anexa 7): [email protected]
Cereri de plata (Anexa 9 si 10): [email protected]
Petitii/Sesizari: [email protected]

Pentru orice alte solicitari/intrebari etc: [email protected]

Comunicare cu mass-media: [email protected]

Adresa Postala: Strada Vasile Lascar nr.31, CP: 020492, sector 2, Bucuresti.

FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de dauna sau a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.roTranslate »