POLITELE RCA OBLIGATORII SI PENTRU MASINILE TRASE PE DREAPTA

Proprietarii de masini risca amenzi de pana la 2.000 de lei daca nu cumpara o polita RCA, deoarece asigurarea de raspundere civila (RCA) a devenit obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate, chiar daca acestea sunt sau nu folosite pe drumurile publice.

Si asta dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotarare care stabileste ca o masina inmatriculata, care inca este functionala, trebuie sa aiba asigurare RCA chiar daca este tinuta numai pe o proprietate privata.
Conform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), persoanele care au in posesie autovehicule inmatriculate trebuie sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente. Mai exact, daca este vorba despre un autoturism nefolosit/abandonat, exista riscul ca acesta sa ia foc sau sa plece de pe loc daca nu este parcat corespunzator, avariind alte autoturisme. Asadar, daca proprietarul nu decide sa radieze masina din circulatie (si astfel s-o lase fara placutele de inmatriculare), acesta este obligat in continuare sa aiba o polita RCA valabila.
"(...) incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila auto este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inca inmatriculat intr-un stat membru si poate sa fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intentioneaza sa-l conduca", scrie intr-un comunicat de presa al CJUE, legat de decizia judecatorilor. In plus, CJUE a stabilit ca, intr-o asemenea situatie, se pot cere despagubiri atat persoanei responsabile de accidentul produs cu masina neasigurata, cat si proprietarului automobilului. Asta chiar daca cel din urma nu e responsabil civilmente pentru accident.

Radierea sau predarea placutelor de inmatriculare

In Romania, conform Legii 132/2017, proprietarii de masini erau deja obligati sa aiba asigurare RCA indiferent daca folosesc masina sau nu. Conform actului normativ, "persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)". Mai mult, conform Legii RCA, proprietarii masinilor pot cere suspendarea asigurarii atunci cand masina nu poate fi condusa legal sau atunci cand aceasta este imobilizata. Insa aceasta optiune vine la pachet cu obligatia de a preda la politie placutele de inmatriculare. Conform specialistilor, regulile in functie de care se poate face suspendarea politei RCA trebuie stabilite, deoarece acestea nu exista momentan.
Cu toate acestea, foarte multi proprietari de masini nu mai incheiau asigurari obligatorii pentru autoturismele care nu erau folosite pe drumurile publice. Acum, insa, dupa hotararea CJUE, singurele scenarii in care o masina poate fi tinuta in curtea personala sau in garajul propriu fara RCA valabil sunt urmatoarele: masina este radiata din circulatie sau polita RCA este suspendata.

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.