MILIOANE DE SOFERI RISCA SA PIARDA, DIN VARA, DREPTUL DE A MAI CONDUCE PROPRIA MASINA

O lege intrata in vigoare in urma cu 12 ani da dreptul Poliției sa ridice automat talonul șoferilor care conduc fara asigurare RCA. Legea nu a fost aplicata pana acum pentru ca baza de date a Poliției nu este, inca, integrata cu baza CEDAM, care conține istoricul tuturor mașinilor asigurate in Romania. De anul acesta, insa, cel mai probabil chiar din vara, situația se va schimba.

Din cauza aparitiei politei de asigurare pe o luna, doar 60% din masinile inmatriculate pe persoana fizica, in Romania, mai au RCA pe tot parcursul unui an.Aceasta inseamna ca, raportat la dimensiunea parcului auto, in Romania ar exista peste 2 milioane de automobile care circula fara sa fie asigurate. 

Cei care merg cu  aceste masini sunt in pericol ca, din vara acestui an, sa piarda dreptul de a le mai conduce prin suspendarea automata a talonului. 

Legea 432/2006, inca valabila, permite Politiei sa suspende automat dreptul de circulatie pentru masinile fara RCA. Singurul motiv pentru care prevderile actului normativ nu au fost aplicate este faptul ca datele din baza Directie Permise nu se potrivesc cu cele din baza de date CEDAM, care contine istoricul masinilor asigurate in Romania. 

“Din cauza numarului foarte mare al operatorilor care completeaza RCA si a erorilor inerente in cazul completarii manuale, au existat neconcordante intre informatiile din CEDAM si cele ale DRPCIV  (nr: Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Autovehiculelor), in principal diferente determinate de completarea eronata a unui caracter din seria de sasiu. Neconcordantele intre cele doua baze de date si riscul aplicarii unei sanctiuni unei persoane care detine asigurare RCA valabila au reprezentat argumente ale imposibilitatii aplicarii pe scara larga, in mod automatizat, a sanctiunilor prevazute de legea 432/2006, respectiv suspendarea certificatului de inmatriculare pentru proprietarii de vehicule fara polita RCA”, explica un document intern al elaborat de Ministerul Finantelor Publice, in 2016, si consultat si de Capital. 

In curand, insa, aceasta situatie se va schimba. Asa cum a mai aratat Capital, una dintre princpalele sarcini a noului Biroul al Asiguratorilor Auto(BAAR) este preluarea de la ASF si perfectionarea bazei de date CEDAM. 

Mai departe, directia fundamentala a BAAR este tocmai corelarea acestor date cu cele din alte baze, cum sunt cele ale Politiei si cele ale Registrului Auto Roman. 

Atunci cand datele vor fi "curatate" si corelate, nimic nu va mai opri Politia sa suspende automat talonul masinilor care circula fara RCA, acest fapt fiind admis, intr-un interviu pentru Capital, si de catre Madalin Rosu, presedintele BAAR. 

Potrivit lui Rosu, BAAR va incerca sa stranga relatia cu Politia, dar si cu Registrul Auto Roman (RAR) in asa fel incat datele cuprinse in baza de date sa fie cat mai complete. 

In prezent, spune Rosu, apar unele situatii cand informatiile din CEDAM nu coprespund cu cele ale Directiei Permise (DRPCIV) sau cu cele al RAR.  

" Am avut situatii cand am descoperit automobile declarate cu dauna totala (epava) care circulau inca pe strazile din Romania", a exemplificat presedintele BAAR. 

In scopul de a evita astfel de situatii , BAAR va incerca sa perfectioneze nivelul de interconectare cu baza de date a DRPCIV, care are in unele cazuri informatii mai exacte despre starea si istoricul masinilor. De asemenea, BAAR a purtat discutii si cu RAR, in scopul de a evita situatiile in care pe strazi circula masini inregistrate ca fiind radiate sau masini care au seriile de sasiu modificate. 

Suspendare automata pentru cei care nu au ITP

Pe de alta parte, incepand din 20 mai, daca  ITP-ul expira,  se suspenda automat si certificatul de inmatriculare al masinii, tot automat. Șoferii risca  amenda de aproape 3 mii de lei, in plus.

In prezent, inspectia tehnica periodica la masina se face o data la doi ani, daca vehiculul nu este mai vechi de 12 ani.  Dupa 20 mai, daca va expira ITP-ul, inmatricularea masinii va fi automat suspendata, online.

Schimbul de date se va face intre RAR si DRPCIV, online. Daca sunteti prinsi in trafic cu inmatricularea suspendata, nu numai ca trebuie sa platiti o amenda de pana la 2950 de lei, ci ramaneti sigur si fara placute de inmatrculare. Nu veti avea voie sa plecati cu masina, va trebui sa chemati o platforma. In acest caz, trebuie sa mergeti si la Politia Rutiera pentru a demonsta ca masina a fost verificata tehnic.

Sursa: Capital.ro

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.