INTERVIU PROFESORUL RAINER KOTZ, ORTOPED: PUTINI PACIENTI ROMANI CU BOLI GRAVE CARE AJUNG IN AUSTRIA AU ASIGURARE PRIVATA SI POT BENEFICIA DE REDUCERI

Importanta unei asigurari private de sanatate

Cei mai multi romani care ajung sa fie tratati in Austria pentru tumori osoase sau cancer la membre sunt deja in stadii avansate, spune profesorul Rainer Kotz, directorul medical Wiener Privatklinik, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”. Doar 20% din romanii carora le ofera a doua opinie medicala ajung sa se trateze in afara. Asta din cauza faptului ca statul roman nu acopera nici cea mai mica parte din costul operatiilor facute in Austria. Inclusiv copiii romani care sufera de cancer osos si care ajung la el in spital pentru tratament nu beneficiaza de asigurare medicala, completeaza specialistul. Totodata, el a vorbit si despre diferentele dintre cele doua sisteme de sanatate, mentionand ca un pacient austriac poate fi pus in situatia de a astepta un an pentru o operatie in sistemul public de sanatate. In schimb, diferentele legate de dotarea spitalelor sunt majore, completeaza profesorul Kotz.    

 Adevarul: Care sunt cele mai frecvente probleme ortopedice pe care le intalniti in ultimul timp la pacientii dumneavoastra?   

 Profesorul Rainer Kotz: Cea mai frecventa problema ortopedica pe care am depistat-o in ultimii ani a fost artoplastia genunchiului. Nu este o problema grava sau dificil de tratat. As spune acest lucru despre chirurgia coloanei care este cea mai dificila dintre toate interventiile deoarece acolo vorbim despre nervi, picioare si brate si are cel mai dificil grad de dificultate.   

 Sunt depistate la timp problemele ortopedice ale austriecilor? Exista programe de screening?  

 Nu putem vorbi despre programe de screening, sistemul nostru este putin diferit de cel romanesc. Problema in Austria sunt listele de asteptare pentru pacienti, prezente chiar de la primul consult. Apoi, pacientii intra pe o lista de asteptare pentru mai multe investigatii si ulterior asteapta si dupa data interventiei chirurgicale, daca este cazul. In total, unii asteapta chiar si un an pentru o interventie. Listele de asteptare sunt strict legate de disponibilitatea medicilor si a mijloacelor de investigatie.    

 Prin comparatie, in ce stadii ajung pacientii romani sa solicite a doua opinie medicala de la dumneavoastra?   

Majoritatea pacientilor pe care-i consult au cancer de oase si metastaze. Daca ai la dispozitie echipamentele medicale potrivite si tehnica potrivita, atunci in cele mai multe dintre cazuri viata pacientilor poate fi salvata, la fel si membrele acestora.  

Cati dintre cei pe care ii consultati in Romania ajung ulterior sa se trateze la dumneavoastra in clinica?   

Nu foarte multi. Procentul ar fi undeva la 10-20%, iar cazurile cele mai frecvente care ajung in Austria la tratament ajung prin AT-Med, o companie care ajuta pacientii romani cu probleme de sanatate grave sa beneficieze de cel mai bun tratament la noi. Tratamentul in Austria da, de cele mai multe ori, rezultatele asteptate, dar este mai scump si depinde foarte mult de situatia financiara a pacientului atunci cand ia o astfel de decizie.  

 In ce masura este nevoie si de interventii chirurgicale ample in cazul pacientilor romani? Costurile pot fi acoperite de statul roman?  

 In mod normal, interventiile chirurgicale pe care le facem sunt mai complicate. Statul roman nu acopera nici cea mai mica parte a acestor costuri. Putini dintre pacientii romani cu boli grave si rare care ajung la noi au asigurare privata si pot beneficia de anumite reduceri. Copiii romani cu cancer de oase care ajung la noi pentru tratament, de cele mai multe ori, nu au asigurare.

 Cum ati cataloga infrastructura spitalelor din Romania si pregatirea medicilor ortopezi de aici?  

 In Romania sunt multi medici ortopezi buni. Sunt cateva spitale private cu echipamente medicale performante. Problema este ca multe dintre interventiile chirurgicale de top nu au fost facute inca in Romania, medicii nu stiu cum sa faca anumite proceduri sau implanturi. Mai mult decat atat, unele operatii necesita si o tehnologie avansata de care spitalele din Romania nu dispun. De exemplu, in ceea ce priveste tumorile de oase, in Romania, din cate stiu eu, nu exista un centru medical specializat doar pe asta.   

 In ceea ce-i priveste pe copii, sunt afectiunile ortopedice congenitale mai frecvente in ultimii ani? De ce?  

 Avem aceeasi frecventa a cazurilor. De 40 de ani, de cand activez constant ca medic, am avut un numar similar de cazuri in randul copiilor. Ce difera intr-adevar acum este felul in care se face tratamentul, aparatura medicala si tehnica, sunt mult mai avansate in Austria.   

 Sunteti inventatorul protezei care va poarta numele. Ne puteti da cateva detalii despre aceasta proteza?

Este vorba despre prima proteza modulara de substituire a articulatiilor si a oaselor lungi. Ea fost implantata pentru prima oara in 1982, iar in 1988 si 2002 a fost imbunatatita. Vorbim despre o proteza in crestere care ajuta membrul copilului sa se dezvolte normal. Proteza in crestere a fost si este o revolutie pentru tumorile osoase deoarece chirurgul poate modifica proteza in fiecare an, in functie de ritmul de crestere al copilului. Pot fi efectuate pana la 10 interventii chirurgicale, pana cand membrul se opreste din crestere. Ulterior, copilul poate folosi proteza inca 2, 3 ani, proteza fiind schimbata ulterior cu una pentru adulti.

Sursa:  Adevarul .ro

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.