EUROPARLAMENTAR: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE, O AMENINțARE LA ADRESA SECURITAțII ROMANIEI!

Europarlamentar: Vanzarea terenurilor agricole, o amenințare la adresa securitații Romaniei!

 

"40% din terenul arabil din Romania este cumparat de straini. Autoritațile romane trebuie sa intervina prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrarii terenurilor in mainile unor corporații straine", a declarat Daniel Buda, membru in Comisia pentru Agricultura și Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. 

Un studiu realizat de catre Transnational Institute a aratat ca terenurile arabile din Romania și din multe alte state din Europa de Est sunt cumparate de catre cetațeni europeni pentru: agricultura industriala, minerit, energie, turism etc. Potrivit acestei cercetari, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale Romaniei se afla in posesia cetațenilor straini din UE, iar 10% se afla in posesia persoanelor rezidente in alte state din afara UE.

"Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitațile rurale autohtone pentru ca locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafețe mari de pamant. Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de catre straini poate fi privita ca o amenințare la adresa securitații naționale. Situația actuala a fost facilitata și de faptul ca nu au fost emise notificari din partea Romaniei catre UE pentru instituirea unor restricții la cumpararea terenurilor de catre straini. Efectele acestui fenomen se manifesta deja in mod direct prin creșterea ratei șomajului in zonele rurale respective", a explicat europarlamentarul roman.

In acest context, Daniel Buda ii cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa creeze mecanisme prin care sa se previna concentrarea terenurilor in mainile unor corporații "care pot decide la un moment dat, sub protecția drepturilor de proprietate, sa nu mai utilizeze aceste terenuri in scopurile agricole pentru care au fost achiziționate", spune europarlamentarul.

"Reglementarea vanzarii terenurilor intra in competențele naționale și trebuie exercitata in conformitate cu legislația UE. Prin urmare, statele membre sunt libere sa adopte, in conformitate cu legislația UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei și asigurarea utilizarii terenurilor agricole in scopuri agricole", a mai punctat europarlamentarul.

In Romania, potrivit negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, liberalizarea pieței funciare a avut loc incepand cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetațenii straini au putut cumpara teren in țara noastra și ca persoane fizice.Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/europarlamentar-vanzarea-terenurilor-agricole-o-amenin-are-la-adresa-securita-ii-romaniei_1899479.html#ixzz41z7MCsEv 

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.