DE CE ESTE IMPORTANT SA AVEM O ASIGURARE PRIVATA DE SANATATE

De ce mai platim contributii la sanatate cand este aproape imposibil sa gasesti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale, dar si la investigatii paraclinice. La stat este aproape imposibil sa faci gratuit chiar si o radiografie. “Nu facem radiografii cu bilet de trimitere, doar cu plata.”

La stat este aproape imposibil sa faci gratuit chiar si o radiografie. „Nu facem radiografii cu bilet de tri­mitere, doar cu plata. Nu se fac programari pentru radiografie, pacientul vine direct la spital de dimineata pana la 12.30. Costa 50 de lei pe un segment“, spune un repre­zentant din ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

 Un pacient cu bilet de trimitere de la medic abia gaseste un loc gratuit si pentru o simpla radiografie

„Pacientul este acum in sens giratoriu, toti se invart in jurul lui, dar nimeni nu ajunge la el. Nu se respecta articolele 22 si 34 din Constitutie (statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea sanatatii publice)“.

Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei ra­dio­grafii gaseste cu greu un loc in care sa realizeze investigatia in mod gratuit, la fel ca in cazul analizelor medicale.

In ambulatoriile spitalelor de stat  Universitar, Elias aceste investigatii se fac cu plata (nu exista contract cu Casa), in timp ce la privat programarea se poate face chiar si peste cateva luni. Cu plata insa, pacientul poate realiza investigatia de pe o zi pe alta si la stat, si la privat.

De ce mai platim contributii de sanatate cand serviciile medicale de baza, precum analizele de sange sau investigatii para­clinice (radiografie, ecografie, RMN, CT) nu sunt garantate in baza biletului de trimitere?

„Am sunat la mai multe clinici private pentru o radiografie la coloana, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Multe dintre acestea  mi-au spus ca nu lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar una dintre cele la care am sunat a spus ca nu are locuri libere mai devreme de luna octombrie. Cu plata pe loc ma puteam programa de pe o zi pe alta fara probleme. Cate telefoane trebuie sa dau ca sa gasesc o clinica unde sa imi fac radiografie cu biletul de trimitere?“, spune Alina, care are un bilet de trimitere pentru realizarea unei radiografii la coloana.

Pentru realizarea investigatiilor de tip RMN sau CT timpul de asteptare creste la cateva luni, tot mai multi pacienti se intreaba unde pot gasi un loc liber fara sa astepte atat de mult timp. „Unde pot sa fac un RMN in Bucuresti cu bilet de trimitere fara sa astept luni intregi“, spune un pacient de pe un grup dintr-o retea de socializare.

La stat este aproape imposibil sa faci gratuit chiar si o radiografie.

„Nu facem radiografii cu bilet de tri­mitere, doar cu plata. Nu se fac programari pentru radiografie, pacientul vine direct la spital de dimineata pana la 12.30. Costa 50 de lei pe un segment“, spune un repre­zentant din ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.  Nici in policlinica Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Pan­telimon nu are sanse sa faca o radio­grafie. „Programul din policlinica spitalului (ambulatoriu) se termina la ora 13. Aparatul pentru radiografii cred ca nu functioneaza, eu am avut nevoie de radiografie si am sunat la clinica Hipocrate pentru programare, desi lucrez in spital“, spune un angajat din policlinica Spitalului de Urgenta Sf. Pantelimon.

Drepturile asiguratilor nu se respecta:

♦ Sa efectueze controale profilactice, in conditiile stabilite prin contractul-cadru

♦ Sa beneficieze de servicii de asistenta medicala preventiva si de promovare a sanatatii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor

♦ Sa beneficieze de servicii medicale in ambulatorii si in spitale aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate

Cu toate acestea, doar in primele trei luni din acest an CNAS a strans circa 5 miliarde de lei din contributiile angajatilor romani, in crestere cu 80% fata de primul trimestru de anul trecut. Avansul incasarilor din contributii se vede dupa ce anul acesta a intrat in vigoare trecerea contributiilor din sarcina angajatorilor in cea a angajatilor, incepand cu 1 ianuarie 2018. Contributiile angajatorilor au scazut la jumatate in primul trimestru din acest an, de la 2,8 miliarde de lei in T1 din 2017 la 1,4 miliarde de lei in perioada similara din 2018

„Sistemul de sanatate nu functioneaza normal si trebuie reformat, dar cine sa faca asta, cand exista alte preocupari. Statul trebuie sa garanteze un pachet minim de servicii medicale de care toata lumea sa beneficieze, nu se respecta articolele 22 si 34 din Constitutie (statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea sanatatii publice - n. red.) privind ocrotirea sanatatii si dreptul la viata. Pacientul este acum in sens giratoriu, toti se invart in jurul lui, dar nimeni nu ajunge la el. Eu am ajuns la o interventie chirurgicala in spitalul din Cluj-Napoca si am platit toate materialele. Am fost indignat. Aceasta intrebare (de ce mai platim contributii la sanatate - n. red.) si-o pune toata lumea, nimic nu functioneaza normal“, a spus Ema­nuel Ungureanu (USR), vicepre­sedinte in Comisia de sanatate.

De alta parere este insa Florin Buicu (PSD), presedintele Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, care sustine ca in sistemul de sanatate are loc o „suprautilizare a analizelor“.  ZF l-a intrebat de ce trebuie sa mai platim contributii la sanatate cand si pentru o simpla radiografie cu bilet de trimitere un pacient abia gaseste un loc gratuit.

„In sistemul de sanatate avem si o suprautilizare a analizelor, unii fac si la privat si pe bilet de trimitere. Medicul de familie care trimite pacientul la analize, investigatii ar putea sa recomande pa­cientului unde sa mearga. La spitalele pu­blice pot merge pacientii in regim ambu­latoriu. Contributiile la fondul unic sunt de doar 10%. Solutiile ar fi sa existe coplata serviciilor medicale pentru orice fel de analize/investigatii sau sa crestem alocarile prin cresterea contributiilor  sau sa reducem pachetul minimal si sa nu  mai decontam toate serviciile, ci doar o parte din cele uzuale. Un bolnav cronic poate sa astepte pentru analize/investigatii, dar daca este urgenta merge la spital“, a spus Florin Buicu.

Desi responsabilii vorbesc de o lipsa de finantare in sistemul de sanatate,  datele arata ca in trei ani,  intre 2015 si 2018, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a crescut de la 23 mld. lei la 34 mld. lei, adica o crestere cu 50%.

Pentru acest an bugetul prevazut pentru CNAS este de 34 mld. lei (7,3 mld. euro), mai mult cu 17% fata de 2017. Cea mai mare crestere la bugetul CNAS vine din contributiile asiguratilor, care sunt estimate sa ajunga la 26 de miliarde de lei anul viitor, cu 14 miliarde de lei mai mult decat anul acesta, ca urmare a schimbarilor fiscale. Noile prevederi fiscale stabilesc un cuantum de 10% al CASS. Plafonul minim pentru CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) a fost stabilit la echivalentul salariului minim pe economie, respectiv 1.450 de lei lunar sau 22.800 de lei pe anul 2017.

Decontarile de la Casa pentru analize medicale si investigatii paraclinice (ecografii, RMN, altele) au crescut cu 10% anul trecut, la 721 de milioane de lei, iar pentru acest an s-au alocat 774 de milioane de lei, arata datele de la Casa. In 2012, fondurile se ridicau la 322 milioane de lei. Paradoxal insa plafoanele pentru analize medicale si investigatii paraclinice se epuizeaza in primele zile ale lunii, pacientii cu bilet de trimitere  ajung in final sa scoata bani din buzunar pentru a efectua analizele recomandate de medic.

Sursa Ziarului Financiar din data de 10.07.2018

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.