CE FACI CAND PROVOCI UN ACCIDENT CU BICICLETA?

Ce faci daca esti cu bicicleta si esti implicat intr-un accident, iar tu esti cel vinovat? In mod evident, nu exista un RCA pentru biciclete sau pentru role, trotineta, skateboard etc. Cu toate acestea, daunele produse unui autovehicul pot fi cositisitoare, iar daca vei fi gasit vinovat, risti plata unor sume consistente.

Unii soferi accidentati este posibil sa nu fie dispusi sa treaca cu vederea o paguba, cu atat mai mult daca aceasta are o valoare mare. O alternativa pentru soferul vatamat ar fi ca acesta sa apeleze la Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) sau la un CASCO propriu, in caz ca are o asemenea asigurare facultativa.

In ambele cazuri, compania de asigurari sau BAAR te vor da in judecata pentru recuperarea prejudiciului, asadar, in final, tot tu vei fi cel care plateste din buzunarul propriu paguba produsa.

Cea mai sigura metoda de a te proteja este o asigurare de raspundere civila, care poate acoperi orice astfel de eveniment nefericit.

Ce este o asigurare de raspundere civila?

O asigurare de raspundere civila legala acopera sumele pe care le datorezi tertelor persoane pagubite, in caz de daune sau vatamari corporale. Asigurarea se poate extinde si asupra accidentelor provocate de angajatii tai, de minorii pe care ii ai sub tutela sau de animalele din grija ta. Polita de asigurare include si despagubirea eventualelor cheltuieli de judecata.

O astfel de asigurare se poate extinde destul de mult si exista oferte specifice pentru diferite meserii, de exemplu, sau asigurare a proprietarului fata de chirias, a chiriasului fata de proprietar etc.

Intr-o asemenea polita, in mod automat sunt asigurati si sotul/sotia, copiii minori sau alte persoane pentru care persoana asigurata raspunde conform legii si care se afla in intretinere si figureaza la aceeasi adresa.

De retinut:

  • Majoritatea victimelor ciclisti sunt adulti, iar un procent de 11% – copii. O categorie de varsta care prezinta un risc ridicat de accidente sunt adolescentii de 10-15 ani.
  • Cele mai multe accidente ce implica biciclete se produc in mediul urban. Statisticile arata ca doua treimi din ciclistii ucisi sau raniti grav au fost implicati intr-o coliziune in sau langa o intersectie, cele in T fiind cele mai periculoase. De asemenea, sensul giratoriu prezinta o amenintare deosebita pentru ciclisti
  • Gravitatea ranilor suferite de ciclisti creste odata cu viteza, ceea ce inseamna ca ciclistii risca accidentari grave pe portiunile de drum cu limite de viteze mari: drumuri nationale si europene
  • 80% din accidente se produc in timpul zilei
  • Eroarea umana este principalul factor in producerea de accidente. Conform unor date statistice, 16% dintre accidentele de bicicleta grave sunt produse din pricina pierderii controlului de catre ciclist
  • Jumatate din accidente se produc din cauza neatentiei la asigurare, fie de catre sofer, fie de catre ciclist
  • Un alt factor este reprezentat de manevre/curbe neglijente. Un pericol pentru ciclisti il reprezinta si vehiculele de marfa. Atentie la acestea!

 

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.