CAT TIMP POTI CIRCULA CU O MASINA FARA SA O INMATRICULEZI PE NUMELE TAU

Procedura vanzarii si inmatricularii unei masini este una extrem de complicata. Daca alegi sa faci contractul de vanzare-cumparare, insa nu inmatriculezi masina in 30 de zile si esti descoperit, politistii iti pot imobiliza autoturismul. De asemenea, cel care vinde masina are un dezavantaj - primeste amenzile in continuare, desi are contract de vanzare-cumparare. 

 

„Pana acum cativa ani, in certificatul de inmatriculare exista o rubrica in care trebuia sa specifici daca autovehiculul este instrainat, catre cine anume si la ce data. Acum nu mai exista aceasta rubrica, asa ca nu putem vedea cu exactitate. In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Noul proprietar are obligatia de a inmatricula autovehiculul in 30 de zile de la data incheierii facturii de vanzare-cumparare. Altfel, daca esti oprit in trafic ti se va retine certificatul de inmatriculare si vei primi o amenda de 480 - 640 de lei. In plus, doar persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare poate sa il ia inapoi”, afirma Ciprian Sobaru, seful Serviciului Rutier Constanta. 

 

Politistii iti pot imobiliza masina 


Daca esti oprit in trafic poti avea surpriza ca politistii sa iti ceara, pe langa certificatul de inmatriculare, si documentele de provenienta ale masinii, respectiv factura de vanzare-cumparare, pentru ca, din moment de proprietarul masinii nu coincide cu cel care se afla la volan, autovehiculul poate fi furat. 


„In momentul in care esti oprit in trafic esti intrebat de documentele de provenienta ale autovehiculului, ca nu cumva sa fie furata. Daca soferul nu coincide cu persoana din certificatul de inmatriculare, politistii pot imobiliza masina si nu o vor returna decat daca se dovedeste provenienta acestora. De asemenea, politistii te pot conduce la sediu pentru continuarea cercetarilor, pana se prezinta proprietarul din certificatul de inmatriculare pentru confirmare”, precizeaza politistul. 


Amenzi in lipsa. Cine le primeste? 


In prezent, daca nu ai rovinieta si esti prins, amenda o vei primi acasa, indiferent daca cel care a circulat cu masina este proprietarul sau nu. 
„Pana acum cativa ani se dadeau multe amenzi in lipsa, inclusiv pentru viteza, proprietarului autovehiculului. De cand s-au introdus punctele de penalizare, insa, amenzile nu se mai aplica in lipsa proprietarului. In momentul de fata, daca ti se da o amenda in lipsa, proprietarul autovehiculului va primi acasa o notificare prin care i se solicita datele soferului de la momentul respectiv. In schimb, nu aceeasi situatie se intampla in cazul rovinietei, unde proprietarul primeste amenda acasa”, spune seful Serviciului Rutier Constanta. 


Cum se procedeaza daca sunt implicat intr-un accident 


„Se poate intampla sa fii implicat intr-un accident rutier si sa nu te prezinti la Politie. In acest caz, politistii vor merge la domiciliul persoanei inscrise in certificatul de inmatriculare, iar acesta poate justifica, printr-o factura, despre faptul ca a vandut autovehiculul. Astfel, politistii vor sti ca persoana care a fost implicata in accident este alta decat proprietarul din documente”, afirma Ciprian Sobaru. 


Ce se intampla daca inmatriculez masina peste un an


Termenul legal de inmatriculare al unei masini este de 30 de zile de la data incheierii facturii de vanzare-cumparare, insa chiar daca depasesti aceasta data, nu vei fi penalizat in nici un fel. 
„Chiar daca inmatriculezi autovehiculul in trei luni sau sase nu esti sanctionat, insa intarzierea inmatricularii este in defavoarea vanzatorului. Termenul de 30 de zile este pentru actualizarea bazei de date in cel mai scurt timp posibil si pentru asumarea raspunderii de catre noul proprietar”, spune comisarul sef Marin Dincu, seful compartimentului Inmatriculari Auto din cadrul Serviciului Permise si Inmatriculari Auto Constanta. 


Ce fac cu asigurarea obligatorie? 


In momentul in care inmatriculezi un autovehicul pe numele tau trebuie sa notifici societatea de asigurare, doar in cazul in care doresti sa schimbi numerele. 
„Polita de asigurare se face pe numerele de inmatriculare si pe seria de sasiu. Daca nu schimbi niciunul dintre acestea poti circula cu asigurarea obligatorie a vechiului proprietar pana cand aceasta expira, deoarece polita asigura masina, indiferent de cine este proprietarul”, spune Ciprian Sobaru. 

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.