ATENTIE SOFERI: SE PREGATEATE SUSPENDAREA INMATRICULARII LA CONSTATAREA LIPSEI POLITEI RCA VALABILE

Guvernul urmeaza sa aduca modificari legislative astfel incat sa faca posibila suspendarea automata a inmatricularii unui autovehicul in lipsa unei polite RCA valabile, asa cum se intampla in prezent pentru situatia lipsei sau expirarii inspectiei tehnice periodice (ITP).

Inca din decembrie 2006, Guvernul a prevazut, prin modificarea OUG 189/2005, ca Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza periodic, cel putin trimestrial, compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii RCA, respectiv la efectuarea ITP. Conform acestei ordonante, la implinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de inmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie.

”Avand in vedere ca masura de suspendare a certificatului de inmatriculare nu este definita in cuprinsul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, cu modificarile si completarile ulterioare, iar aceasta intervine de drept potrivit art. 3 din acelasi act normativ (adica in termen de 15 zile), precum si faptul ca o eventuala comparare a parcului de vehicule inmatriculate cu cele pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii RCA presupune accesul DPRCIV in baza de date privind contractele RCA (AIDA) gestionata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), luarea masurii suspendarii certificatului de inmatriculare pentru lipsa RCA nu a putut fi aplicata pana in prezent.”

Ministerul de Interne arata insa ca, dupa modelul legiferat in cazul expirarii ITP, va promova modificarea legislatiei astfel incat suspendarea inmatricularii sa se faca automat la constatarea lipsei RCA valabile, cu conditia interconectarii celor doua baze de date, ale contractelor RCA, respectiv vehiculelor inmatriculate.

 

 

Sursa:https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/atentie-soferi-se-pregateste-suspendarea-pe-loc-a-inmatricularii-in-lipsa-rca-valabile

 

Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact.